Økoferie vandreferie vandring sundhed pilgrimsvandring
Dag 5 - Onsdag d. 22. august - Overflod og blomsterpragt!
Vejrudsigten over mobilen har meldt om sludbyger, men ærlig talt: Vi har ikke haft andet end perfekt fejrlig, siden vi startede i lørdags, så mon dog.....! Allerede på vej ud mod Fladsåbakker, titter solen frem og gør morgenen til en strålende vandring!





Første stop er Rønnebæksholm. Tidligere herregård, som for nogle århundreder siden vist nok var et af Grundtvigs skrivesteder, men det er kun vist.... for selv om pavillonen er ved at blive istandsat for millioner, er det nok kun en god historie, som stedet promoverer sig med...! At Rønnebæksholm danner en festlig ramme om spændende koncerter og udstillinger, er derimod ganske vist...! En af vore deltagere, Birgitte Gyrd, har således en maleriudstilling her i næste weekend!

Vi pauser på den gamle terrasse med udsigt til grønne plæner helt ned til den fantastiske urtegård, som strækker sig over flere tusinde kvadratmeter, og hvorover det siges, at borgmesteren er den vigtigste håndholder! Han dukker efter sigende op en sjælden gang imellem og inspicerer herlighederne, plukker en buket blomster til sin kone og går igen.

Her er tre gratier på frokost! Anne Louise, Margit og Eva Marie.

Her viser Mie os, hvor store kæmpe-gulerødderne er!

De fantastiske grøntsager og blomsterpragten vokser op, lyser i al sin overdådighed, sætter frugt eller udvikler rod og bladgrønt, hvorefter det igen henfalder, uden at nogen har haft glæde af det. Salaterne - der er mange slags -  går i stok, gulerødderne sprækker og går til, bønnerne bliver grove og uspiselige og går i frø, græskarene er så store, at en voksen mand ikke kan bære dem alene, krydderurterne sætter frø, dilden danner kurve og dufter dejligt, og artiskokkerne folder sig ud - dog uden, at nogen har sat tænder i dem!

Ak, sikken en svanesang! Kæreste borgmester, der mangler lissom anden del af projektet her - dét med at herlighederne kommer til deres ret! Hvis det skal være et eksempel på, hvordan man dyrkede slotshaver i middelalderen, hvad så med at indrette en restaurant, hvor man kan spise sådan, som man gjorde dengang! Det er bare et forslag - vi er samtidig meget glade for at kunne komme forbi her hvert år og få lov til at høste lidt af overfloden til vores aftensmad. Som vi har forstået det, er det kun fordi vi "er et projekt" at vi kan gøre det! I år fik vi en dejlig snak med Henning og Mie, som vi mødte ude i rækkerne! Så nogen mening har al deres hakken og lugning så haft - for selv om det kan være belivende at snakke med tagetes og rævehaler, så.........!

Her er Sonja og Herdis med gult og grønt i favnen!

Næstved viser sig fra solskinssiden med en enkelt forfriskende byge midt på dagen.

På Hyllinge skole kravler køk-holdet op på første sal med madkasserne og sætter gang i aftensmaden, mens vablerne inspiceres i musiksalen. De har i den grad formeret sig i dagens løb. Der er run på fodbaljerne! Også under sangene om aftenen.


Sanghæfterne har endelig møvet sig frem på dagsordenen på aftenhyggen. Og godt det samme for her er ingen småt skåret for stemmebåndet - der synges så taget løfter sig, og det kniber med at få holdt inde og komme i posen!


Ankie på køkkenholdet skriver om onsdag den 22. august:
Vi startede dagen med en tur tilbage til Vordingborg, fordi vi havde glemt vores reservegafler på Iselinge skole dagen før. Derefter kørte vi til Rønnebæksholm, hvor vi nød synet af den smukke køkken- og blomsterhave. En komplet efterligning af en middelalderlig renæssance-have. Her mødte vi Henning og Mie, som passer haven, og vi var så heldige, at vi fik lov til at høste lidt af havens overflod, for stedet bugnede af friske, dejligt sprøde grøntsager.
Lige efter vi var gået i gang, kom Birthe til. Hun sprang rundt og fortalte begejstret om de forskellige grøntsager, og Henning bemærkede, at selv en ”slotsgartner” stadig kan lære nyt!

Det var fennikel, rødbede, gulerod, porre, salat, squash og et flot græskar, som lignede en Tyrkerhat. Den endte i vores suppegryde her til aften til stor fryd for alle. Herlig suppe! Vi fik også lov at nippe af krydderurterne: oregano, basilikum, persille, kørvel, estragon, koriander.

 

Her viser Mie og Henning stolt, hvor stor deres Romaine-salat er i forhold til den, vi købte i går i supermarkedet.

Så gik turen til Næstved for bl.a. at købe ekstra kabel til computer/kamera-forbindelser, så vi kan få deltagernes fotos med i dagbogen. Det gik sådan set meget godt, indtil vi skulle finde bilen igen, da for vi vild. Det førte os forbi rådhuset og forbi denne store trold. Det fortælles, at trolden var blevet sur på Næstvedborgerne. Derfor tog han en stor sæk med sand, som han ville begrave byen i. Desværre for ham var der hul i sækken, så sandet dryssede ud og blev til Fladså Bakker.

 Her til aften har vi sunget af hjertens lyst fra de sangbøger, vi har med på turen.