Økoferie vandreferie vandring sundhed pilgrimsvandring
Dag 25 - Tirsdag d. 11. september - Kraghede, grushovedvejen - og blommetræet
Iiiiiiiiiiiiiinnnnnggg........! Døralarm - kl. 06.00. Jeg skulle bare lige læsse syv tasker og en monochord! Jeg er lykkeligvis tæt på immun overfor fænomenet og finder roligt en, som kan standse infernoet! Ellers går alt som efter en snor - afgang kl. 08.00.

Vi skal lige kunne genkende dette "nye" køkken, når vi kommer hjem og skal snakke skoler osv. Her har vi også kig på tre fine plakater ......



- den ene har jeg lidt forblommet bedt deltagerne se nærmere på og finde ud af, om der er hold i det underliggende postulat - at mælk er en god calcium-kilde!
 

Bilerne kører ud kl. 8.35. Besøg på Vrå slot og så efter gængerne, som er nået et pænt stykke ud over det flade land ved Kraghede. Her er smukke varme efterårsfarver - en vekslen mellem stubmarker og pløjede jorder.

Maibritt står af og går sammen med gruppen til Røverstuen.

Anne Christine, Ankie og  undertegnede tager en spadseretur på hovedvejen fra Jerslev til Hvilstrup. Med garanti den mindst befærdede hovedvej i Danmarks rige. Vi møder to biler i den time vi er
der. Vi taler om en grusvej forstås!


Vi får øje på den smukkeste grønkål, vi kan forstille os. Stemmer en dørklokke, selv om der ikke ser ud til at være nogen hjemme - men jo, her kommer alligevel én - om vi kan købe noget grønkål? Ork jo, vi kan bare tage, siger Karl Åge. Han spørger, hvad vi skal bruge den til? Vi spiser den i rå tilstand! Det chokerer ham lidt. Han vil have den kogt med fedt og flæsk og i øvrigt først til  jul!

Vi afleverer grønkålen i madbilen og slentrer op gennem Røverstuen for at mødes med gruppen og spise frokost med den.

På vejen får vi øje på de dejligste Victoriablommer! Ind og spørge om vi kan købe et kilo til morgenmaden? Jamen, vi må da tage dem alle! Lone Wiinblad og hendes mand Kenneth orker ikke at spise flere blommer i år, så vær-så-god, siger hun og henter beredvilligt plasticposer, så vi har noget at bære skatten i. Og jeg kan garantere for, at de blommer smager af sol og sommer! Så søde og spiseparate er det sjældent at smage blommer. De løsner fra stenen og skralden smyger sig af frugtkødet - uhmm...... det er virkelig en delikatesse!
Midt i alle blommerne sidder en sommerfugl! Jeg rækker hånden hen til den, den kravler op og sætter sig villigt til beskuelse - indtil Mona nærmer sig med kameraet og vil forevige scenen. Her letter nældens takvinge, hvorefter jeg bliver Monas næste offer!

Gruppen flader ud på en grøn plet, som ligger i læ.






Det ene lag efter det andet ryger af - nå ja, og for nogle er der ikke flere lag at tage af - og frokosten glider lige så  stille ned i maverne.

På et tidspunkt, da vi har studeret skyer og talt om alt fra hår til lår, forstummer snakken......... og kun græshoppernes sang høres i en halv times tid. De skulle bare vide, hvor effektive medarbejdere de ville få, hvis de lod os powernappe hver dag efter frokost, siger Ingvard.

Vi lander på Jerslev skole ved 15-tiden. Her er Line i gang med at øve sig som.... linedanser!
 
Vi spiser blommer. Og senere sætter vi os til aftensmåltidet, hvor Annasøs har pyntet op!

Der er gang i snakken om kalk-optagelse versus protein-spaltning. Jo, der er i sandhed meget kalk i mælk, men det koster kalk at neutralisere de proteiners syredannelse, som også indtages, når man drikker mælken. Det springende punkt er om pH-balancen i blodet tipper. Og vi ved fra årelang erfaring, at mælkeprodukter danner slim og syre, altså en lav pH-værdi. Det måles umiddelbart i morgenurinen, men kan også konstateres af de fleste. Hvis man er i tvivl, kan man bare udelade mælkeprodukter i en uges tid og begynde igen. Så mærker man forskellen i sine slimhinder. Og vi taler om alle slags mælkeprodukter.
Når små børn har problemer med mellemørerne, hjælper det straks at indstille komælkindtagelse. Og hvis man som voksen har problermer med forkølelser og infektioner i det hele taget, er det effektivt at blive såvel mælkefri som sukkerfri. Så bliver man som regel disse gener kvit.
Vi når også lige at runde emnet om, hvordan frugt har en hurtig passage gennem vore maver - passerer indenfor 10 til 20 minutter - mens grøntsager opholder sig væsentlig længere i maven for at blive nedbrudt. Hvilket fortæller os, at det kan betale sig at indtage frugt FØR grøntsager og anden føde. Når vi spiser frugt efter grøntsager, mælk og kød, f.eks. som dessert, vil frugten ligge ovenpå det forudindtagede måltid og gære. Det skaber grobund for luftdannelse og opspilede tarme. Hvad vi kan bruge som forbyggende og efterbyggende? Valle er effektivt!
Der er hygge - sangbøgerne er i brug - ca. kl. 21.00 er de fleste på langs. 
God nat og sov godt!