Økoferie vandreferie vandring sundhed pilgrimsvandring
Dag 13 - Torsdag d. 23. august - Aronia ved Jelling

Morgen på Vindinge skole. Der plejer at være tilskuere på alle etager og i alle vinduer, når vi laver wush-cirkel. Men her på skolen er det blevet fast rutine, at ALLE elever deltager i morgenløb. En stor gruppe – alle yngste klasser – samles således i den fjerne ende af skolegården. Pedellen fortæller, at hvis nogen skulker, kommer vedkommende til at gå/løbe turen selv senere på dagen eller næste dag sammen med en lærer. Her duer ingen dårlige undskyldninger.

Fod på Livet-gruppen forsvinder ned mod Vejlefjord og videre ind mod byen. Det er en kort tur i dag, så tempoet er roligt. Der gøres holdt ved stationen i Vejle - der skal købes billetter til hjemturen fra Skagen. Vi er næsten halvvejs.

Køk-holdet møder gruppen på vej op mod Østengård. Det er en stejl stigning over et pænt stykke, indtil man er oppe på bakken og går mod vest og Fårup Sø.

Det var gruppens plan at bade i søen, men netop da deltagerne ankommer til søen, ankommer også en af flere byger. Og denne er en af de mere velvoksne af slagsen. Der kommer virkelig vand – og blæst!

Køk-holdet har fundet lækre aronia-bær – helt modne – i et læhegn. De er hurtige at plukke og smager himmelsk – synes vi. Det er straks mere usikkert, om deltagerne vil synes det samme..!? Men forsøges skal det. Aronia-bær er C-vitamin i mængder. Den kan købes som saft.

 

Om aftenen er der hygge i Bredagerskolens bløde sofagruppe i Jelling. Vi snakker om at få afbalanceret pH i kropsvæskerne ved hjælp af grøntsagernes basedannende virkning. Vi taler også om, hvorfor de fleste spiser hurtigt – alt for hurtigt til at nå at tygge hver mundfuld. Og om hvordan vi kan ændre den nedbrydende vane. Små mundfulde, at lægge ske eller gaffel fra sig mellem hver mundfuld, at sidde stille i 4-5 min. efter den sidste mundfuld for at mærke efter, om man er mæt, er gode vaner at tillægge sig. Den med at ”parkere” en fyldt gaffel eller ske på tallerkenen eller sågar foran munden, mens man tygger den forrige, er vejen til dårlig fordøjelse.

Her på turen er deltagerne indimellem trætte så trætte, at de vist helst ville ligge til bords. Men det hører med til god fordøjelse at give plads til sine tarme ved at rette sig op, mens man spiser. I gamle dage fik børnene en røffel, hvis de hang på bordet med arm eller albue – det har i virkeligheden været sund fornuft, selv om man ikke lige argumenterede med det.