Kære læser, kære deltager
– på en af Fod på Livets kurser/vandreture.
Inden du læser videre, skal du vide, at det følgende er skrevet til de deltagere, som kommer primært for at vandre langt. Så hvis du læser dette for at være med på uge-kurserne i Gl. Ry, vil der være mange ting, som du kan “trække fra”.
Ring endelig, hvis du kommer i tvivl. Jeg træffes på 20 84 99 91.
Hjertelig velkommen til solskinsmad og vandring – til en oplevelse, du vil kunne tage med dig og nyde godt af resten af livet!
Deltagerne er mennesker, som ønsker at opnå en personlig forvandling ved at deltage.
Turene er dage og uger med supernæring til dine celler og indføring i principperne om solskinsmad. Turene er meditativ indtagelse af måltider og langsom tilvænning til grøntsags-universets mangfoldighed af sunde livgivende bitterstoffer.
Turene er dage med skiftende landskabe og naturoplevelser, et kig ind i årstiden og naturens variation. Dage fulde af lys, luft og bevægelse, naturlig træthed og skøn udhvilende søvn, stilhed og eftertanke, humor og latter.
At spise sundt er én vej til at passe godt på både fysisk og psykisk helbred. Sammen med træning i at kunne lide solskinsmaden og de gode bitterstoffer, videregiver vi de enkle tilberedelsesmetoder, så du kan spise solskinsmad i din hverdag nemt og enkelt.
Det er altid en god ide at mærke efter!
Hvad enten du deltager på et undervisningshold i solskinsmad eller på en af internat-turene, er kombinationen af den udrensende mad og vandringen en udfordring.
Grundene til at deltage er forskellige. Du skal bare være sikker på, at turens/kursets indhold er lige netop dét, som du gerne vil have: dage/uger med fokus på enkel nærende mad, bevægelse, ind imellem stilhed og eftertanke, taknemmelighed og fællesskab.
Vi lægger vægt på en oplevelse af at være væk fra den larmende verden – derfor beder vi dig respektere, at vi har særlige rammer mht. mobiler og medier.
Det opbygger indre styrke og giver fornyede kræfter til at møde verden igen, når du er færdig med turen.
Lad dig udfordre lidt – fysisk, psykisk og spirituelt. En vandring med Fod på Livet er næsten altid ensbetydende med overraskende oplevelser, som du ikke kan forudse. Det er altid morsomt at høre deltagerne tale om turene bagefter. Det er anderledes, end man havde forestillet sig – og går dybere.
Ud over interessen for solskinsmad kræver især 4 ugers-turene, at du er i nogenlunde fysisk form. Vi hjælper dig med gode råd.
For at undgå skader og for at kunne nyde turen, er det ikke bare en god ide men en nødvendighed at gå-træne i månederne før turen. Jo længere tid, jo bedre.
Som moderne mennesker er vi sjældent udsat for virkelig “simple living”. På turene medbringes ganske få kg bagage, vi sover relativt enkelt på et liggeunderlag eller en madras – det giver en oplevelse af, hvor lidt fysisk gods man kan trives med. Overraskende for mange.
Som deltager kan du tage på rejse i dig selv, slukke for hverdagens almindelige krav og behov. Fordi den praktiske ramme er sat, har du muligheden for at afprøve totalt nærvær med kroppen, sindet, med naturen, med kærligheden til altet. Visse ruter og dage på turen er stille-perioder, hvor du kan opleve, hvordan det er at være stille og tavs i flere timer i træk.
Har du lyst til at opleve ovenstående, er du havnet det rigtige sted 🙂
Er dit fokus at komme hjem til den mad, du plejer at spise – med kød og kaffe – så find dig en tur, hvor kød og kaffe bliver serveret.
På denne tur er vi interesserede i at være lige her og nu, at nyde intenst nærvær, tale om livet, om store emner og måske spirituelle spørgsmål, som naturligt popper op.
Jeg understreger dette, fordi vi en gang imellem har deltagere, som synes det ikke hører med til turene at tale om åndelige spørgsmål, og som har svært ved at standse tanke- og talestrømmen om deres materielle liv.
På denne vandring er spiritualitet imidlertid en del af konceptet, som vi ønsker at forholde os til. Ikke under nogen bestemt form – blot som et åbent tema med uendelig mange indgangsvinkler og variationer.
I det følgende finder du en vifte af information og praktiske oplysninger.
Jeg håber, du finder svar på dine spørgsmål, og du er altid velkommen til at ringe til mig på tlf. 20 84 99 91 og få svar på dine spørgsmål.
Jeg glæder mig til at møde dig.
Kærlig hilsen
Birthe Straarup – projektleder
Indhold:
1. Solskinsmad
2. Dags-længder på 20-25 km – kan jeg det? Forberedelse – gennemførelse!
3. Overnatning
4. Om at findevej
5. Dagens program
6. Transport til og fra turen
7. Bagage-transport
8. Pakning – hvad, hvor meget, hvordan og hvorfor
9. Tjek-liste
10. Evt. skader, forsikring, transport, rusmidler, medicin
11. Tilmelding – pris – depositum
12. Medier
13. Gæster
14. Om at lytte – til kroppens signaler, til naturen, den indre stemme – passe på miljøet
1. Solskinsmad
Turens særlige varemærke er den økologiske/biodynamiske og friske mad – som vi får 5 stjerner for hos deltagerne!
Solskinsmadens koncept omfatter følgende elementer: planteføde – dyrket økologisk og biodynamisk, bæredygtighed og miljøbeskyttelse, minimalt madspild, minimalt energiforbrug, optimal næringsoptagelse, kropslig og sjælelig sundhed og velvære.
Solskinsmad er udviklet ud fra ideen om rene fødevarer, friske råvarer, bevarelse af enzymer, vitaminer og mineraler, sunde fedtstoffer.
Solskinsmaden tilbyder bevidstgørelse om råvarernes smag, duft og indvirkning på vores energiniveau, kropsfornemmelse og psyke.
For at opnå dette spises solskinsmaden primært rå i forskellige former, således at man opnår at finde ind til og nyde det enkelte fødeemnes unikke smag.
De seneste år har solskinsmaden været inspireret af Anthony Williams mange fine formidlinger om, hvad der opbygger den menneskelige krop. Han punkterer i sin bog om livsforandrende mad en række myter om sund og usund mad.
En af de ting, som vi i Fod på Livet har gjort op med, er brugen af olier til alle måltider. I stedet er vi blevet gode til at lave dressinger af andre råvarer.
Solskinsmaden på turene er relativ enkel – der er ikke meget indviklede retter i konceptet. Her får du vist rammen, inden for hvilken du kan arbejde med din mad, hvis du vil spise måltider med den højest mulige næringsværdi for dig og din familie. Og du får afprøvet, hvorledes en god appetit kan efterspørge og tilfredsstilles af helt enkle råvarer.
Hjemme kan du begynde at anvende de forskellige grøntsager i mere sofistikerede sammenhænge. Mulighederne er uendelige, også selvom du arbejder indenfor solskinsmadens “rene” linjer og bevarer råvarernes høje næringsværdi.
Vi gør meget for at lære dig at tilberede og spise rå grøntsager på en måde, så du aldrig mere ønsker at undvære dem for deres smag og lækkerhed.
OBS! Der serveres ikke individuelle diæter på turen. Vi beder dig respektere, at køkkenet kun undtagelsesvis afviger fra den skitserede solskinsmad og det planlagte program.
Du er måske vant til særlige ting i din te eller på din mad, som du må indstille dig på undvære, til du kommer hjem i dit eget køkken.
Solskinsmad udfordrer smagsløg og gamle madvaner! Mærk efter, om det er dig. Med din tilmelding siger du ja til at prøve, hvordan det er at leve af solskinsmad i den tid, du deltager. Gruppen har brug for din solidaritet. Det er derfor en god idé, at du gør dig klart, om det er dit mål at prøve, hvordan det er at leve af solskinsmad sammen med Fod på Livet. Dette skal tages helt bogstaveligt for at støtte dig selv og de andre.
OBS. Hvis du hører til dem, som vil på café med is og kaffe ind imellem, eller synes du hellere vil spise pizza eller proteinbar i stedet for grøntsager, så vælg en anden tur, hvor disse elementer er en del af konceptet. Vi ved af erfaring, at nogle får abstinenser efter frikadeller eller kaffe. Hvis det sker, så kom og fortæl os det. Vi har næsten altid et forslag til, hvordan du kommer over trangen.
For de, som søger oplevelser af mere spirituel karakter, er her en oplagt mulighed, idet den lette fordøjelse overlader energien til bevidstheden i stedet for at bruge den på den fysiske fordøjelsesproces.
Måltiderne består først og fremmest af rå grøntsager tilberedt på forskellig måde – udblødte kerner og spirer- nogle dage varme supper, lidt frugt som tilbehør og solris (hirse, ris, hel rug, quinoa, amarant, vilde ris – kogt hver for sig eller sammen).
Om solskinsmaden på turene:
Ved de fleste måltider vil maden være portionsanrettet. Det giver ro og fordybelse til måltidet, når man fra begyndelsen ved, hvad der skal indtages.
Der er rå grøntsager til hvert måltid.
Der er æbler på menuen hver dag, indimellem også anden frugt + den frugt, vi finder i naturen.
Solris (kogte linser/hirse/ris osv.) erstatter brød på denne tur – dog speltbrød til tyggetræningen.
Proteiner får vi rigeligt af i frø, ris, quinoa og grønne grøntsager.
Til morgenmåltidet: serveres en grøn smoothie, snittede grøntsager og solris, som kan være hirse, boghvede eller quinoa samt tilbehør: fx udblødte mandler, kanel, revet kokos, æbler.
Frokost midt på dagen ude på ruten: her bruges en madboks eller et madglas + en plastikske til solrisen samt plastposer til de rå grøntsager.
Grøntsagerne skifter – bladgrønt, 1-2 rodfrugter, 1-2 grøntsags-frugter og kål.
Medbring: en madboks/glas med stor åbning, som er nem at rengøre.
Medbring også selv et antal plastikposer til grøntsagerne.
Ude på ruten spiser vi hele stykker, gnaver og tygger de enkelte grøntsager til solrisen. Det er en god afveksling til morgenmadens og aftensmåltidets snittede salater. Og en måde at bevare flest mulige næringsstoffer.
Ved aftensmåltidet serveres portionsanrettede rå salater, humus, sushi, guacamole eller andet, så man får en fornemmelse af de mange muligheder, som solskinsmaden er rammen for.
Tilbehør: solris, udblødte kerner, krydderier og indimellem en suppe.
Mere om solskinsmad
Selv om du lever sundt til dagligt, er det for de fleste anderledes at leve af ren solskinsmad, hvor man kun får den rene vare dag efter dag. For mange deltagere indtræder abstinenser – man får trang til en kop kaffe eller et stykke chokolade. I princippet er der ingen, som korrigerer dig – det er kun dig selv, som beslutter og tager konsekvenserne, hvis du pludselig putter kaffe eller slik i munden. Men kom og fortæl os, hvis du får det sådan – vi kan som regel støtte dig ved at tilføje en særlig smag eller tilbyde dig en te, som får trangen til at forsvinde.
Hvis du gerne vil med på turen, er det en god ide også at tage med på en dagsvandring og prøve at spise solskinsmad bagefter, så du ved, hvad solskinsmad er. At vide hvad solskinsmads-konceptet indebærer gør det meget nemmere at indstille sig på bitterstofferne i grøntsagerne og nyde maden på turen.
Væn gerne kroppen langsomt til solskinsmad ved at spise mange grøntsager, før du skal med. Og fase mælkeprodukter, kød og fisk ud i flere uger op til turen. Undgå særligt kaffe i mindst 7 dage før. Det er vigtigt for ikke at rense for meget ud på selve vandringen. Hvis du først skal til at begynde på at rense ud på selve turen, får du nemt flere problemer med at gå, end du behøver.
Man renser meget ud under fødderne og via områderne bag på skinnebenene. Og udfordringen at gå langt er rigelig i sig selv. Du har ikke lyst til at slås med for meget andet samtidig. Desuden slipper du for abstinenser som hovedpine, træthed og dårligt humør, når du har forberedt dig godt. Det er ikke kun rart for dig selv – også for os andre. Du er nemmere at være sammen med uden abstinenser. Men skulle det ske, skal vi nok passe godt på dig undervejs 😉
Solskinsmad giver en fornemmelse af lethed og styrke og godt humør. Kombineret med mange kilometer flere dage i træk, øger solskinsmaden evnen til nærvær og fordybelse. Man fornemmer hurtigt den nye energi, når kroppen bliver fyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og livskraft.
Meditativ spisning og tygning
Vi bruger meditativ spisning og intensiv tygning til at afkode råvarerne deres smagsnuancer og sanse, hvad de tilbyder os som næring til krop og sjæl.
Vi underviser i tygning. Det lyder måske banalt. Men vi ved også, hvor svært det er at tygge – altså tygge sådan rigtigt. Vi ved det fra os selv. I den virkelige verden er der næsten ingen, som tygger maden på den måde, som maven og resten af vores krop gerne vil have det. Mange sluger maden.
Jo bedre man tygger, des mere energi får man ud af maden, og jo mindre mad har man brug for. De fleste oplever her noget, som de aldrig før har været bare i nærheden af, når de får prøvet at tygge virkelig grundigt.
Ved særlig grundig tygning fremkommer flere smagsnuancer, spytkirtlerne aktiveres på et dybere niveau, og næringsoptagelsen mangedobles i fordøjelsessystemet. Herved bliver man hurtigere mæt, opnår lethed i kroppen og får mere energi.
Mange spiser mængdemæssigt både fire og fem gange så meget mad, som de ville have brug for, hvis de tyggede grundigt.
Til et måltid har vi brug for nogenlunde det, som kan ligge i vore to hule hænder. Forudsat at maden er lødig. Det er bare de færreste af os, som prioriterer tiden til at spise bevidst. Derfor har vi sjældent oplevelsen af at få nok næring af denne portionsstørrelse.
I Fod på Livet er der afprøvet mange forskellige måder at lancere tygning på. Vi er kommet frem til at indlede nogle af de første måltider med specielt sej-tørret brød, som tygges til vand. Hvis du aldrig har været med til det før, vil du sikkert synes det er en speciel oplevelse. Det er meditativt – man kan jo ikke så godt tale med “vand” i munden.
Nogle af de afgørende elementer i at få tygget sin mad grundigt er disse: – kun at have lidt mad i munden – at bruge teske eller fingre til at spise med – at undlade andre aktiviteter som læsning – radio – tv eller andet – at øve sig i at vente med at synke – at vente 3-4 minutter med at rejse sig efter at tallerken eller skål er tom.
Når vi har tyggetrænet nogle gange sammen, er det op til dig selv at gå videre. Nogle elsker det, for andre er det en overvindelse og en læring.
Man kan godt tale mellem mundfuldene – samtidig er det klart, at måltider bliver mere afdæmpede, når der tygges meget.
Vi plejer at spise i nogenlunde tavshed den første del af hvert måltid – og derefter plejer det at fungere med respekt for, at nogle gerne vil tygge videre og andre gerne vil tale.
Udrensning
I Fod på Livet-turens solskinsmad er grøntsager den primære råvare – for at bibringe kroppen og sindet så mange ressourcer så hurtigt som muligt. Det betyder, at de fleste får renset lidt eller meget ud i gamle lagre af forsurede kropsvæv.
I den proces vil de fleste opleve en eller flere dage, hvor de har ingen eller kun lidt appetit. Det plejer at komme til udtryk som manglende lyst til maden, og når det indfinder sig, venter man blot med at spise, til man igen føler sig sulten, og ens tænder løber i vand ved tanken om og synet af de smukke grøntsager.
Det er en misforståelse at blive ved med at spise, når man ikke føler sig sulten.
Drik vand og vent til din krop igen beder om mad. Vær ikke bange for at bruge kroppen, mens du lader den komme af med sine ophobede affaldsdepoter.
Din krops fordøjelsessystem vil takke dig for at give det fred i en eller flere dage.
Vægttab: De fleste deltagere taber mellem 5 og 10 kilo i løbet af de 4 uger.
Hvis du ikke kan se dig selv 5 kilo lettere, og hvis du i forvejen er meget slank eller undervægtig, kan det blive svært for dig at føle dig godt tilpas med solskinsmaden. For selv om det er super sund mad, vi serverer, så bruger du samtidig meget energi på at gå turen.
Affaldsstoffer opbevarer kroppen primært i fedtvæv, og derfor betyder udrensning tab af fedtvæv. Også for i forvejen slanke mennesker. Når udrensningen har fundet sted, vil vægten stabilisere sig igen = man vil tage på igen – også på solskinsmad. Vægten vil dog næsten altid ligge under den vægt, man havde før udrensningen.
Hvis det er forbundet med ubehag og måske angst at tabe sig, skal man overveje at rense ud på en måde, som kræver lidt mindre energiudfoldelse end 25 km om dagen i 4 uger i træk.
Variation i maden
De råvarer, som indgår i solskinsmaden kan tilberedes på tusinde måder. På turene er målet at blive tryg ved at leve ultimativt enkelt, så du altid ved, hvad du kan gå tilbage til, og hvordan du kan gøre det, hvis du pludselig har brug for at skåne din krop og give den de bedste betingelser for at bygge op på en enkelt måde.
Variationen i solskinsmaden fremkommer ved at fordybe sig i den enkelte grøntsags smag, duft og farve. Tre eller fire forskellige slags grøntsager er nok til et måltid. Og nogle gange har du måske blot lyst til en enkelt slags. Det vigtige er at mærke efter og lytte til den lille indre stemme, som måske siger: det handler om rødbede eller grønne blade i dag. Fint, så giv dig selv lov til at spise rødbede og/eller grønne blade, indtil du mærker noget andet.
På denne måde får du opøvet evnen til at lytte til kroppens behov, og du får opfyldt disse behov på den allerbedste måde, når du vælger at handle ud fra det, du mærker.
På turen er der dog oftest mange slags grøntsager på én gang. Mange flere end du behøver at have i dit køleskab hjemme. Så nyd bare overfloden, mens du er med, og vid, at så meget behøver du ikke til hverdag.
Prøv også at nøjes med enkelte ting på buffeten til ét måltid, så ikke alle måltider kommer til at smage ens. Det er den enkelte smagsnuance, som er spændende at iagttage! Det hele blandet sammen hver gang, bliver hurtigt kedeligt.
Vi minder om, at du med din tilmelding siger ja til at prøve, hvordan det er at leve af solskinsmad i den tid, du deltager. Gruppen har brug for din loyalitet. Det er derfor en god idé, at du gør dig klart, om det er dit mål at prøve at leve af solskinsmad sammen med Fod på Livet.
Hører du til dem, som vil på café ind imellem, så vælg en anden tur, hvor café-besøg er en del af konceptet.
2. Dags-længder på 20-25 km – kan jeg det? Forberedelse – gennemførelse!
Ja, det kan du, hvis du er vant til at gå og/eller bruge din krop. Og måske også selvom du ikke er så vant til det – blot du er indstillet på at træne din krop fra nu og til start. Distancerne er gennemsnitlig 25 km om dagen. Nogle dage mindre, andre dage mere. Der er 7-8 timer til at gå dem – fra kl. 08.30 til kl. 16. Det er en del af pakken at blive motiveret til at komme ud at gå, allerede når du beslutter dig for at deltage.Begynd småt – gå 10 eller 20 minutter om dagen, hvis du ikke er vant til at gå. I løbet af en måneds tid kan du gå en hel time dagligt. Prøv så med en længere tur på 10 km. Når du kan det, skal du ud på en 15 km og en på 20 km.Bliv ved med at gå de korte ture på en hel time hver dag. Det er ikke nødvendigt at gå hverken 15 eller 20 km hver dag under træningen – og slet ikke i de sidste uger op til din deltagelse. Men… du skal have prøvet det nogle gange. Så vælg en weekend og prøv gerne to dage i træk at gå 20 km. Og prøv efter nogle uger også at gå 20 km tre dage i træk. Så får du en god fornemmelse af, hvad det kræver at være med.
God træning forebygger skader og vabler, og det er jo ærgerligt at sidde over en dag, mens de andre nyder vandringen.Fødselsår er ikke afgørende for deltagelse. De yngste har været 12 og den ældste 82.
3. Overnatning
På vandreturene sover du på et liggeunderlag i et klasseværelse, en gymnastiksal eller et rum i en SFO. Der er som regel rimelig rent og ryddeligt. Du sover altså sammen med min. 4-5 andre deltagere i et rum og somme tider sove alle i et større rum.
De, som ved, at de skal op om natten vælger sovepladser nærmest døren. Andre foretrækker at sove i den fjerneste krog og derved blive minimalt forstyrret.
“Sovemaske” og ørepropper er en god ide 🙂 Der kan være rum, hvor lyset tænder automatisk, og selv om vi forsøger forhindre følerne i at vide, at vi er der, lykkes det ikke altid.
4. At finde vej
Ruterne er lagt ad små veje, grusveje og stier, kun på få korte strækninger langs befærdede veje. Ruterne er valgt ud fra naturskønhed og variation – ikke ud fra et ønske om at følge den korteste strækning.
Du får tilsendt meget præcise rutebeskrivelser ca. 2 måneder før turen begynder, så du i ro og mag kan gennemgå ruten ved at orientere dig på nettet, så du har en god fornemmelse af, hvor den enkelte dags tur går hen. Det er lidt tidskrævende, men er en værdifuld forberedelse til turen, som du vil blive glad for, når du først er ude på ruten.Du skal sørge for at printe rutebeskrivelserne ud, så du har hver dags beskrivelse med dig på papir. Det er vigtigt at have beskrivelsen, også selv om du har et kort på din mobil. De to ting sammen vil næsten altid kunne hjælpe dig på ret vej.
Skulle du miste orienteringen, så spørg dig frem. Der er som regel flere veje, som fører til målet.Det er altid god strategi at gå i sit eget tempo og holde pauser efter eget behov. Det sparer på kræfterne. Man opdager hurtigt, at der bruges mere energi, når man går ved siden af en anden og taler, i forhold til når man går for sig selv. MEN det kan også motivere til at finde de sidste af dagens kræfter frem at gå med en anden, som man taler godt med – eller blot at gå ved siden af hinanden og vide, at den anden er der for én.Indstil dig på at gå nogle af ruterne sammen med andre og nogle på egen hånd. Man finder deltagere, som man går godt i trit med, men de er ikke altid lige dér, hvor man selv er, og alle har behov for at gå for sig selv ind imellem.
Hvis man er usikker på, om man kan finde vej selv, kan man lave aftaler med nogle af de andre om at gå, så man kan se hinanden. På den måde kan man opnå at gå for sig selv og alligevel føle sig tryg.
De lokale er altid hjælpsomme. Bare bank på og spørg om vej.Det er planen at have stifinder med på turen, men vi ved ikke i skrivende stund, om det lykkes .
Du kan enten følges med stifinderen eller gå efter de mærker, som han/hun sætter. Stifinderen holder pauser ca. hver anden time og en længere spisepause – lidt afhængig af vejret og rutens længde. Går du hurtigere end stifinderen, finder du selv vej.Gruppen er som regel fremme ved overnatningsskolen senest ved 16-tiden.
En almindelig skridttæller kan være sjov og informerende at gå med. Man lærer sig hurtigt, hvor langt et givet antal skridt har bragt en og dermed, hvor langt man f.eks. har igen på dagens rute. Et billigt kompas kan også være ganske formålstjenligt, hvis man går i ukendt terræn og er i tvivl om, hvilken vej man skal tage. Inde i en skov fx.De fleste ankommer med moderne udstyr i form af google-maps og andet på deres mobil. Indrømmet: Det er både praktisk og lige ved hånden. Men: man hænger hurtig fast i skærmen.
Samtidig kan et stort fokus på km og afstande også ophæve den umiddelbare oplevelse af spontanitet og “bare-væren”. Hvis man går og kigger på sin lille skærm hele tiden, går man glip af noget af turens formål.
Du kan jo overveje spørgsmålet med dig selv.
5. Dagens program
6.00 Vi står op. Deltagerne aftaler selv vækning og hvordan.
7.00 Morgenmad
8.00 Morgensamling – vi stryger meridianer og laver andre øvelser, synger et vandrevers eller to – laver wush-cirkel (5 min. koncentration på, hvad vi ønsker dagen skal indeholde) og ønsker hinanden en god tur.
Dagen går ude på ruten med gang, pauser, meditative stunder, forunderlig natur at betragte og tage ind i sit sind, skyer man kan meditere på, samtaler om livet, rytmegang (en måde at gå i takt på med sig selv, så man får kræfter til at gå ubesværet), smukke haver, lokale folk.
Dagens antal km, temperatur, vejrlig, pauser og humør afgør, hvornår man er tilbage. Der er plads til strækøvelser mm. Som regel har en eller flere deltagere styr på den øvelse og opfordrer entusiastisk andre til at være med. Man får meget energi forærende ved at være omhyggelig med udstrækning.
18.00 Aftensmad
19.30 > 20.30 mødes vi – udveksler dagens oplevelser, om hvordan vi har det, vablers anatomi og dressur, taler lidt om solskinsmad – tilberedelse og sammensætning – tygning – udrensnings-symptomer – syre/basemad osv. – hygger og synger måske en sang, drikker te.
21.00 Godnat
6. Transport til og fra turen
Deltagerne rejser selv til start-destinationen.
Der går busruter fra Nykøbing Falster til Gedser. Der findes flere Bed and Breakfast-steder i kort afstand til mødestedet ved Sydstenen, hvis du har brug for at overnatte inden start.
Deltagerne rejser selv hjem fra Skagen.
7. Bagage-transport
Du går med en turrygsæk, som indeholder madpose, vand, ekstra tøj. Din øvrige bagage transporteres. Senere i denne skrivelse, finder du nøjagtige angivelser af, hvad bagagen må måle og veje. Der findes også en video på Youtube, som viser, hvad du har brug for på turen. Skriv:fodpaalivet pakkevideoi søgefeltet på google, så kommer den automatisk op på din skærm.
8. Pakning
Du har 3 bagagedele med dig, når du kommer:
A. En lille turrygsæk – den du selv bærer hele vejen til Skagen
B. En sportstaske til tøj mv. (med indhold max 7 kg)
C. En taske/hylster med sovepose og liggeunderlag (med indhold max 6 kg).
B+C skal tilsammen holdes under 13 kg hele turen igennem.
Hvis vægten stiger, vil du blive bedt om at reducere den. Det skyldes hensynet til vores håndled. Det går ikke at få fat i en tung taske, når vi har travlt og læsser eller lodser i en kæde.
Tur-rygsækken og dens indhold:
Hold rygsækkens egenvægt på 1000 – 1200 gram.
Den bør ikke veje mere end højst 5 kg i pakket tilstand – af hensyn til dit velvære.
Vi anbefaler en almindelig turrygsæk på ca. 22-30 liter.
Men! hvis du trives bedst med en stor tung sæk på ryggen, er det ok med os.
Det er behageligt, at turrygsækken har bredt hofte-bære-bælte og et såkaldt ventilationssystem, hvor den hviler på din ryg. Den skal kunne rumme en trøje, dit regntøj, sidde/ligge-underlag, vandflaske(r), frokost, kort/rutebeskrivelse og et par småting. Den skal have lommer til vandflasker og stropper, som liggeunderlag og evt. andet kan fæstnes til.
Det er vigtigt, at rygsækken hviler på hoftens overkant, så man er fri i overkroppen.
Få evt. andre til at kigge på dig, mens du går med rygsækken.
Tag den evt. med på en en-dags-tur, så vi kan hjælpe dig med, hvor godt din rygsæk passer til dig.
Tingene i rygsækken:
1 fleece-trøje – eller andet lunt til overkroppen (ca. 400 gr.) eller en vest (250 – 300 gr.)
Regntøj – Optimalt i regn er regnslag med hætte og regnbukser – sidstnævnte evt. med lynlås i siden fra fod til talje.
Regnslaget skal være stort nok til at gå ud over rygsækken.
Overtræksbukser skal være store nok til at gå ud over støvlerne og beskytte dem.
Hvis man ikke har hætte på sin jakke eller regnslag, kan man få en moderne sydvest, som leder vandet ud over kraven for at forblive tør på ryggen.
Hvis du går med regnjakke i stedet for et slag, skal du have et vandtæt overtræk til rygsækken eller et indbygget.
Men som sagt er et stort regnslag at foretrække. Det er hurtigt og nemt trække af og på og pakke i en lille pose på maven, så det er ved hånden, når næste byge indfinder sig.
Max. 800 gram for begge dele – men her kan du spare vægt ved at købe supertyndt.
Sidde/ligge-underlag – vi anbefaler at lægge sig udstrakt med benene opad, når vi holder hvil. Det forebygger en masse problemer og regenererer fødder og ben. Et superletvægts-underlag vejer 175 gram. Det kan fastgøres uden på rygsækken. Jysk Sengetøj har dem til 30-40 kr.
Vandflasker er et ganske særligt kapitel. Nogen sværger til glas. Også jeg. Men vi har haft lærerige uheld med glasflasker, så jeg må anbefale hård plastic beregnet til fødevarer – eller en glasflaske beskyttet i kork fra Natures Design. Sidstnævnte tåler de fleste af de knubs, en vandflaske i en rygsæk kan blive udsat for.
Selv om bløde plastflasker vægtmæssigt er lettere, er de hårde langt at foretrække, hvis man vil undgå at sutte blødgøringskemi i sig.
Tag en størrelse på to – tre dl. Flasken må ikke være større, end du nemt kan holde den i én hånd.
Det er især fint at gå med flaskerne i hånden for at holde kredsløbet i gang i dine hænder. Når man går med noget i hænderne, bevæger man sine led. Og man husker at drikke.
Hvis du ikke har flaskeholdere på siden af din rygsæk, kan man få løse flaskeholdere til at montere på forsiden af rygsækkens bæreremme. Det er rart at have dem lige ved hånden, så man ikke skal have sækken af hvert andet øjeblik.
Nogle foretrækker indbygget vandbeholder og en suge-slange. De betyder som regel mere vægt over længere strækninger samt bøvlet med at rengøre slange og beholder.
Transport af frokost: boksen til solris skal have tætsluttende låg og ligeledes være af hård plast. Medtag plastposer, som kan genbruges, til de rå grøntsager. Madbokse vaskes rene om aftenen, når vi kommer “hjem” til overnatningsskolen. Der vil som regel være anvist en særlig vask, hvor det kan foregå.
Kort – medbring en plastlomme til opbevaring af evt. kort.
Evt. solbriller (pas på at etuiet ikke er for tungt), et tørklæde, et støttebind, lidt “fehår” til at modvirke en begyndende vabel, et par tandstikkere el. tandtråd, kasket eller solskærm, papirservietter, et par plastposer til diverse. Så er vi ved at være der. Og vi er ved at være oppe på de 5 kg.
Afhængig af vejret kan du ønske at bære ekstra fodtøj med – men det er tungt, så de fleste finder hurtigt ud af at vælge fodtøj om morgenen.
Dog er der én kategori fodtøj, som kræver skiftning: fivefingers. Det er en barfods-indretning, som er en slags forlængelse af ens egen fod, hvor man i princippet mærker alt igennem og går som på bare fødder – og alligevel beskyttet.
Deltagere med fivefingers går som regel ca. en tredjedel af strækningerne i fivefingers.
Da vi på et tidspunkt evaluerede på, hvem der havde haft flest/færrest problemer med fødderne, viste det sig, at deltagerne med fivefingers nærmest var uden vabler eller andre skader, mens de nævnte problemer var talrige hos flere andre deltagere – især de første uger.
Vægt:
Det følgende er – indrømmet – bøjet i neon. For som du kan regne ud, har vi prøvet lidt af hvert gennem årene, og det er nemmest at få gjort opmærksom på så meget som muligt inden afgang.
B: Taske B må – i pakket tilstand – veje max. 7 kg af hensyn til de hænder, som skal håndtere den.
Find en taske med målene ca 60 x 30 x 30 cm, blød – uden hjul og skarpe kanter – på under 1 kilo i egenvægt. (Såkaldte trolleys duer ikke)
Brug lidt tid på denne opgave – det er væsentligt med taskens egenvægt i sidste ende, når du har problemer med at komme ned på 13 kg i alt.
Der findes store – mellemstore og små sportstasker. De store/lange på ca. 80 cm og derover er for lange – du vil blive anmodet om at pakke om til en mindre.
Du kan medtage en mellemstor på ca. 60 cm eller en lille på 40 cm – den sidste bliver nok for lille. Der fås forskellige mærker fra omkring 100,- til 250,- på nettet eller i sportsforretninger
Har du en taske i forvejen, som passer til målene, så tjek, at den er fri for påsyede, ydre, ekstra lommer eller metalhæftninger, som stikker ud fra tasken og kan rive i andre tasker.
Vær også opmærksom på, at tasken skal være fyldt ud – det kan altså ikke nytte, at tasken er ”for stor” til indholdet. Så er den nemlig uhåndterlig og svær at pakke i bilen.
Vi pakker ind og ud af bilen hele tiden, så vær obs. på, at det er helt uomgængeligt, at tasker med hjul og store rygsække med bærebælter må ejeren selv bære – hele vejen, og det er selvfølgelig sejt. Det skyldes ikke kun, at de river andres bagage i stykker – de er også for tunge. Vi forsøger at passe godt på hinandens fysik på denne tur – også vore håndled. Derfor max-vægten på de 7 kg.
Udstyr, som afviger fra det skitserede, vil blive henvist til udskiftning indenfor to dage.
Tasken eller hylsteret vil i sagens natur være ca. 70 cm lang, fordi et liggeunderlag har den bredde. Hvis du pakker liggeunderlaget sammen med soveposen, får den en højde på ca. 45 cm og en tykkelse/bredde på ca. 18-20 cm – vægt max. 6 kg.
Soveposen: Soveposer fås i tynde letvægtsudgaver, som intet vejer eller fylder. Tjek alligevel, at den er varm nok for dig! Dun er lettest og varmest.
En lille pude er for mange deltagere god at bruge vægt og plads på.
Et tyndt lagen – hvis du har plads/vægt – er rart at ligge på med soveposen over sig, hvis det er varmt.
Liggeunderlaget: Et liggeunderlag, som man skal ligge på i flere uger, skal være komfortabelt. Et liggeunderlag skal være med fire hjørner – altså et rektangel. De små underlag med smalle ender kan man ikke holde sig inde på, og man ender med at købe sig et nyt!
Vælg et selvoppusteligt underlag. Gør dig selv den tjeneste at prøveligge underlaget derhjemme over et antal nætter på et hårdt gulv, så du lærer, hvor meget luft, der skal i.
Man kan få et tyndt alu-skumtæppe, som er varmeisolerende. Når det anbringes under liggeunderlaget, føler man sig “på egen grund” – har sit eget lille hyggested. Underlaget vejer 175 gram i 120 cm x 185 cm (når man har klippet snorene af). Det koster ca. 80 kr. i forskellige net-butikker.
Gentagelse fremmer forståelsen, så derfor:
Den enkelte del SKAL være nem at håndtere både for dig selv og for dine rejsefæller.
Vi bærer ofte bagage ind og ud for hinanden. Derfor skal alt være i tætsluttende tasker/hylstre med hank, som nemt kan håndteres af en lodse- eller lastekæde. Og som uanset, hvordan man får fat i den, forbliver lukket og hel.
Følgende er ikke i orden:
En løs plastikpose med elastik – eller et dynebetræk! Man vil blive bedt om at ændre det.
Et liggeunderlag med en rem omkring – man vil blive bedt om at ændre det.
En stor plasttaske med en masse luft i – man vil blive bedt om at ændre det.
Gammeldags hylstre til soveposer kan bruges. De har en fin form på ca. 30 x 55 cm. De er nemme at pakke i, de kan lynes eller snøres stramt, de er håndterlige og har hank. Hvis du vælger dem, kan du evt. fordele bagagedel C på to enheder, men de skal stadig holde vægten på max. 6 kg til sammen.
Det er en fordel, at poser/tasker er vandafvisende, idet de somme tider kan blive udsat for lidt regn eller fugtigt underlag, hvor de stilles.
Hvis du er i tvivl om dette punkt, så ring og lad os snakke om det.
Navn på din bagage. Vær rar hjemmefra at mærke den enkelte bagagedel med dit navn, adresse og tlf.. Lav en lille adresseseddel af pap eller plast og sæt den på med snor – lim duer ikke – det falder af. Et stykke hvidt bændel, hvorpå du skriver dit navn med tusch eller kuglepen kan også bruges. Så er det super nemt at kende vore deltageres bagage fra alle andres tasker. Det sikrer, at du altid får din bagage med i bilen.
Udstyr: Man kan få meget dyrt udstyr. Det kan dog sagtens lade sig gøre at være med på turen uden mærkevaretøj og fleecehåndklæde. Det vigtigste er fodtøj, du går godt og komfortabelt i og en “seng”, du sover godt på.
Pakkeforslag
– her er vores erfaringer – vi hører gerne om dine.
a. Vælg fodtøj, som du er sikker på, at du går godt i, og som er gået til, før du starter turen. Prøv det af på mindst 3 lange dag-ture lige efter hinanden i god tid inden turen – og f.eks. på træningsturene.
Hvis vi kommer til at gå i regn i flere dage, vil du være glad for støvler. Men hvis det er sol det meste af tiden, og du har det godt med sandaler, kan det også være, at du ikke bruger støvlerne. Det er ikke til at sige på forhånd.
Hvis du er til kondisko, er det selvfølgelig dem, der skal gås til. Men sørg for at der er god plads til tæerne. Vi har haft deltagere, som lavede plads til tæerne ved at skære hul i skoene. Og det virker fint. Men det er bedst at have noget, som dine fødder virkelig trives i.
Det er under ingen omstændigheder holdbart at gå nyt fodtøj til undervejs. Men det er selvfølgelig endnu bedre, hvis/når man kan købe støvler/sko, som passer så godt, at det slet ikke er nødvendigt at gå det til. Det er dog de færreste forundt at finde den slags støvler.
Hvis du skal ud og købe nyt, så lyt til eksperten i forretningen og brug tid på at prøve forskellige muligheder af. Allerede tidligt på sæsonen/foråret.
Nogle af vore deltagere har haft det godt i MBT-sko og MBT-sandaler, men du skal være meget vant til at gå i MBT-fodtøj for at kunne holde til at gå med det flere dage i træk. Nogen kan, men mange får sig en slem forskrækkelse.
Det er vigtigt at holde sine fødder tørre. Det gælder både for sved – og regn ude fra. Sørg for at have en god fod-lotion uden kemi og duft. Alt, hvad man smører på huden optages direkte i kroppen.
Du skal have 1 let, vindtæt jakke. Den behøver ikke være vandtæt. De vandtætte vil altid være mindre åndbare, og det er ikke rart at føle sig klam. Det er nemmere at have sit regnslag ved hånden, når det drypper.
Man kan nøjes med én varm trøje – f.eks. en fleece-trøje.
Et sæt ski-undertøjer vigtigt, når det pludselig bliver koldt. Om natten for eksempel, og da er det lækkert at kunne krybe i et varmt sæt + fleecetrøjen. Du kan også føle dig kold, når du har været i bad og pludselig sidder stille sidst på dagen. Vær opmærksom på at vælge “efter-bad-tøj”, hvor du kan have “det varme sæt” under.
Gangtøj: Trusser/underbenklæder/bluser og sokker fås i sportsforretninger i et velegnet kunstmateriale, som er lunt at have på, hvis det er koldt, og som er luftigt, når vejret er varmt. Det kan skylles op om aftenen og er tørt i løbet af et par timer.Turen er et udtryk for enkelhed og en øvelse i begrænsning. Del f.eks. tøjet op i gå-tøj og aftentøj:To sæt gå-tøj (det ene har du på, når du kommer), et ekstra, når det bliver for snavset og ikke lige kan nå at tørre. Skyl evt. bluse og bukser op, når det en aften passer ind i dit program.Det 3. sæt: aftentøjet, tager man på, når man har været i bad – det kan nemt bruges hele turen uden vask. Vi bader om eftermiddagen, når vi kommer til skolerne, fordi vi står meget tidligt op og ikke kan nå morgenbad inden morgenmaden kl. 7.
Man behøver kun 3 sæt trusser og bh’er/undertrøjer. Det ekstra sæt er for at være på den sikre side, hvis nr. to sæt af en eller anden grund alligevel ikke skulle være blevet tørt.
Lange bukser. Man kan gå i trekvartlange bukser, det giver lidt luft til benene, men kan være koldt på visse morgener. Den slags, som kan lynes af i forskellig højde er praktiske, fordi de kan blive til shorts. Vær dog opmærksom på, at lynlåsen ikke generer dig, når du sidder. De fås både i et tyndt, let materiale, som føles blødt og behageligt mod huden, selv om det er kunststof, og i et mere kraftigt materiale, som yder mere varme.
På samme måde kan man få bluser, som er lette og luftige.
Leggings eller gamacher er lune i køligt vejr, kan nemt tages af og på og kan bruges under både skørt og shorts af både herrer og damer.
De fleste får brug for varmere tøj, end de forestiller sig, enten fordi nætterne er kolde, eller det pludselig blæser om dagen.
Med hensyn til vask: medbring lidt vaskepulver og evt. en lille foldebalje, som ingenting vejer. Spørg i en jagt- og fiskeriforretning. Baljen er super praktisk, da du ofte vil ønske at lade dine sokker ligge lidt i blød – og det lader sig sjældent gøre at optage en håndvask til det brug.
Baljen kan også bruges til fodbad.
Toiletting: Man kan klare sig med et enkelt badehåndklæde – fås i letvægts-fleece – vi er dog nogle, som synes, at frottéhåndklæder er rarere, fordi de suger bedre.
En karklud af bambus fungerer glimrende som “bademåtte” og er hurtig tør.
Lette plastsandaler er rare i baderummene.
Mht. toiletsager: en pose, som kan hænge med noget i, f.eks. en gammeldags gymnastikpose, er praktisk. Find små plastflasker til shampoo og creme, så du undgår at have mere med, end du lige får brug for. Ha’ alt flydende pakket i plastposer.
NB! Mange mennesker har en høj sensitivitet overfor dufte og parfumer. Lad os gøre det så nemt som muligt at være sammen ved at anvende ugiftige, neutrale/duftløse emner i den personlige hygiejne.
Lad hårtørrer og make-up blive hjemme. Du er dejlig, som du er! Og det vejer.
Brug hellere vægt og plads på en lille hovedpude. Det er luksus, men rigtig godt.
Ørepropper. Nogle snorker, gulvet knirker måske, når der gås på toilettet. Tag dem med, selv om du tror, du ikke får brug for dem.
Medbring en lille sovemaske til øjnene, som dem man får udleveret under flyrejser til at holde lys ude – der kan være grønne lygter i soverummene, som det er rart at vær fri for at kigge på.
Sol/indstråling er indimellem for meget. Særlig ansigtet er hele dagen udsat for lys. Kasket, tørklæde og solbriller kan være en god idé.
Medbring plaster og andet fx arnikatinktur til brug ved slag, stød og forvridning samt stødabsorberende vat til at modstå vabler.
Plastposer mm.:Det er vores erfaring, at det sparer på plastpose-forbruget, at man selv skal medbringe dem. Ha’ små letvægtsplastposer med, så du altid har til forskellige situationer – i din rygsæk. F.eks. til skrald og papir fra dags-etapen.
Regn selv ud, hvor mange plastposer, der skal bruges til madpakken. Den, du har din madboks i, kan genbruges mange gange. Den til grøntsagerne vil du ønske at skifte ca. hver anden dag.
En halv snes plast-tandstikkere er fast inventar på turen for de fleste.
Og så er der lige kop og spiseske/gaffel.
Koppen skal du bruge, når/hvis du vil have varmt om morgenen, om eftermiddagen eller om aftenen. Skeen/gaflen til at spise solris med til frokost.
Bøger– De flestes erfaring er, at lekture bringes ulæst tilbage. Man er optaget af andet og vigtigere. Lille notesbog/blyant til at holde styr på dagenes oplevelser er fint.
Stave. Nogle foretrækker at gå med stave. De bedste er dem, som passer til din højde, som ikke kan indstilles, og som har “handsker” på. Prøv det, hvis du ikke har afprøvet det tidligere. Det er en god måde at forbrænde ekstra kalorier på.
Samtidig skal det siges, at mange har indset, at turene ikke er stavgangs-ture, hvor det handler om at komme hurtigt af sted. Det er snarere dvæle-ture, hvor det handler om at nulstille og nyde. Og dét – siger mange – er nemmere uden stave. Nu har du oplysningen og kan selv vurdere.
9. Tjekliste – forslag!
Turrygsæk:
Trøje el. andet
Regnslag og regnbukser
Sidde/ligge-underlag – evt. strop til at holde det fast uden på rygsækken
Vandflaske
Frokostgrej (madboks – spiseredskab – plastposer)
Plastlomme
Tandstikker/tandtråd
Kasket/hue/pandebånd/tørklæde/handsker
Solbriller
I bagagen – se vedr. vægt og mål i begyndelsen af pkt. 8
Toiletpose
Kam/børste
Shampoo
Tandbørste/tandpasta
Deodorant – uparfumeret
Lotion/creme – uparfumeret
Ørepropper/mørklægningsmaske
Nål/sytråd – til evt. vabler
Fodcreme – uparfumeret
Plastre
Negleklipper/fil
Håndklæde
Karklud – til at stå op på som bademåtte
Badetøfler
Klare letvægts-plastposer (til pakning og andet)
Ski-undertøj – det kan være koldt om natten
Fleecetrøje/varm trøje
Vandresandaler
Vandrestøvler
3 par sokker + et par meget tykke til evt. kolde fødder, som gerne vil puttes
Vindjakke
3-4 par underbenklæder
3 bh’er/undertrøjer
3 bluser/skjorter
3 par lange benklæder/shorts/nederdel/leggings
Skriveredskab/papir/dagbog
Lille letvægts-lommelygte – på små knap-batterier – fås som nøgleringe
Sovepose
Liggeunderlag
Termounderlag
Lagen
Hovedpude
Listefutter (tykke, varme sokker til evt. at sove med el. kinasko)
Nattøj
Bagagen, som skal transporteres – har altid haft en særlig plads – både her i info-skrivelsen og på turen rent praktisk. Af den simple grund at vi moderne mennesker har meget svært ved at begrænse os, når vi skal pakke.
Hvis det vejer for meget. Her er en liste med – nogle vil synes humoristiske – tip til at nedbringe den samlede vægt, når du en af de sidste dage finder ud af, at du stadig har to-tre kilo for meget med.
- Tjek vægten på dine tasker uden noget i – der er forskel på, om taskens egenvægt er 500 g eller
1,5 kg. Der er ingen grund til, at den vejer mere end 500 g. - Er dine plast/pakkeposer letvægts?
- Hvor meget vejer dine badetøfler? Over 150g er for tungt.
- Hvor tynde er dine plastic-charteks til rutebeskrivelserne? Skift til de tyndeste.
- 10 stk. tandstikkere af plast er rigeligt til hele turen – lad pakken blive hjemme.
- Kam eller børste – den sidste fås i ministørrelse.
- Shampoo er overflødigt – håret har godt af at undvære det i et stykke tid.
- Sæbe – nøjes med et lille bitte stykke og ingen æske – mange klarer sig med at gnide huden
under armene. - Tandpasta – kan udelades – vand og børstning gør et glimrende arbejde.
- Fleecehåndklæde er meget let – frotté vejer voldsomt, især hvis der er ophobet kalk i stoffet.
- Kan dit nattøj være lettere – kan ski-undertøj bruges som nattøj
- Skift til letvægts-blyant.
- Skær ned på dagbogs-papiret.
- Vejer din almindelige pengepung flere hundrede gram? Find en lille nylonsag.
- Drop kosttilskud – du får rigelig næring i solskinsmaden.
- Fjern betrækket fra evt. pude.
- Har der sneget sig en bog med? Du får ganske givet ikke brug for den.
- Har der sneget sig en hårtørrer med eller en shaver med? Nej vel – det er for skørt – vi andre
ser også sjov ud. - Og make-up? Nej, godt ord igen – den har du udeladt.
- Hvad kan vi så finde på….. Smykker.. nej – det bruger vi vist slet ikke her.
- Har du flere fleecetrøjer? Den ene lettere end den anden – og de varmer sikkert lige godt. Vælg
den letteste. - På samme måde med dine benklæder – der kan være mere end 500 g forskel, fordi nogle er
udstyret med et hav af lynlåse og knapper. - Hvis du efter denne gennemgang har noget med, som jeg ikke har nævnt i listen, så overvej,
hvor nødvendigt det er.
God fornøjelse med øvelsen!
10. Om evt. skader, forsikring, rusmidler, medicin
Af forskellige årsager kan det forekomme, at man må “sidde over” en dag eller to. Det er klart en fordel at tage en “fridag”, inden et problem bliver for stort, i stedet for at gå for længe med det. Fod på Livet påtager sig ikke noget ansvar for evt. fysiske eller psykiske ubalancer, som måtte opstå hos deltagerne undervejs eller i forlængelse af turene. Det påhviler altså den enkelte deltager at tage ansvar for eget helbred på alle måder – også at forlade turen, hvis den viser sig at kræve mere, end deltageren kan klare.
Indtag af smertestillende medicin i forbindelse med vandringerne er uacceptabelt – det påhviler deltagere at forlade turen, inden det bliver nødvendigt at indtage smertedæmpende stoffer.
Den enkelte deltager er selv ansvarlig for at være forsikret mod ulykke, tyveri osv., idet FpL ikke påtager sig noget i relation til disse forhold.
Ture uden rusmidler og giftstoffer
Udover at være i rimelig form, når turen starter, forventes du at tilslutte dig Fod på Livets madkoncept samt være loyal omkring idealerne for sundhed: ikke at indtage diverse rusmidler – være røgfri – lægge alkohol, kaffe, slik, kager osv. på hylden, mens du er med Fod på Livet.
Af hensyn til dig selv og af hensyn til turens øvrige deltagere.
Hvis du til daglig har svært ved at blive fra slik og kager, kan det lyde som en svær betingelse, men når du først er på turen, forekommer det lettere, fordi alle omkring dig støtter dig.
Det frarådes at deltage, hvis man indtager psykofarmaka eller anden medicin, som påvirker ens konstitution eller adfærd. Når du tilmelder dig en tur med FpL er du forpligtet til at meddele Fod på Livet, hvad du indtager af medicin. Vi har været ude for situationer, hvor det har været vigtigt at kende til deltagernes medicinering.
Ring gerne og lad os tale om det, hvis du er i tvivl.
11. Tilmelding – Pris – Depositum
Du tilmelder dig ved at ringe eller sende en mail til Fod på Livet. Så ringer jeg til dig og får en snak. Derefter sendes tilmeldingsblanketten og indbetales depositum.
Din tilmelding er gældende, når din overførsel af depositum/kursusgebyr er registreret.
Pris:
1 uge: 5800,- kr. (Muligt, hvis der pr 1. maj er ledige pladser)
3 uger: 14.800,- kr. (Muligt, hvis der pr 1. maj er ledige pladser)
4 uger: 16.800,- kr.
De første 3 “ord” på din betalings-overførsel skal være:
Fornavn og efternavn. Derefter fx depositum eller 1. rate eller 2. rate.
Depositum er 5000,- kr. for 3 og 4 ugers deltagelse.
1 uges deltagere betaler hele beløbet ved tilmelding.
Framelding:
Betingelserne her kan forekomme lidt strikse. Men jeg beder dig være opmærksom på, at turens gennemførelse afhænger helt af, at vi kan regne med deltagerne. 28 skoler og et trecifret antal personer er impliceret i turens afvikling, og forberedelserne pågår fra nytår og til startdato.
Depositum tilbagebetales ikke, men kan overføres til en anden person.
Framelding pga. sygdom kræver lægeerklæring og skal meddeles Fod på Livet ved personlig samtale og pr mail mindst 30 dage før tur-start. Det indbetalte beløb minus depositum returneres.
Ved afmelding senere end 30 dage før start, altså senere end 18. juli 2017, kan beløbene overføres til anden deltager indtil 14 dage før start, men ikke refunderes.
Deltagergebyr inkluderer overnatninger, overfart Storebælt og Lillebælt samt 3 måltider om dagen.
Hvis du har brug for store mængder ekstra snack i form af kærner eller frugt, supplerer du selv. Der er nogle for hvem det føles som meget “let” i maven at spise mange grøntsager, og her er lidt ekstra fedtstof et godt kneb til at få lidt tyngde.
Alle indbetalte gebyrer bliver fuldt tilbagebetalt i tilfælde af, at ture eller undervisning skulle blive aflyst. Fod på Livet hæfter ikke for beløb udover det indbetalte.
Begrænset deltagerantal: Der er begrænset plads på kurserne.
Deltagerantallet retter sig efter antal undervisere, køkkenforhold og spise-/overnatningspladser.
På 4 ugers-turen vil gruppen være på 12 personer + køkkenpersonale.
12. Medier
På turen er der ofte journalister, som gerne vil høre om din tur og måske have billeder. Du kan altid afvise at være i nærbillede elle blive interviewet. Men du vil kunne ses som deltager i gruppebilleder/filmfrekvenser, og du accepterer dette med din tilmelding.
13. Gæster
Gæster er hjerteligt velkomne på en-dags-etaper – og ved vores aftensmåltid.
Som gæst på dagens tur spiser du morgenmad hjemmefra, medbringer frokost og vandflaske. Tilmeld dig på 20 84 99 91 dagen før og vær på startstedet kl. 8.00.
Invitation til at spise solskinsmad
Hvad enten du går med på dagens etape eller ej, er du velkommen til at spise med fra kl. 18.00 til 19.00, såfremt der er plads i køkkenet den pågældende dag. Det koster kr. 100.
Ring på 20 84 99 91 og spørg/giv besked – gerne én – helst to dage før.
14. Om at lytte… til kroppens signaler, til naturen, til den indre stemme – og passe på miljøet!
Turens særlige kendemærke er muligheden for at blive klar over sin krops reaktion på helt enkel kost og en meditativ måde at spise på. Begge dele fører for de fleste til en dybere erkendelse af følelsesmæssige behov og større glæde ved enkle madoplevelser, dufte og smage. Ofte bliver det nemmere at mærke sult og mæthed, og man tilfredsstilles og næres ved at spise mindre end tidligere og dog blive dejlig mæt.
Her er helt unikke rammer for at indøve nye madvaner. Men… det sker, at man efter en uges tid får afsmag for den enkle mad og længes efter de gamle vaner. Ja, man kan få madlede… og så er det tid at lade sin krop få ro en tid. Og bare drikke vand og te. Det er kroppens behov for at rydde op i fred og ro, og man kan roligt indstille fødeindtaget en dag eller to, hvis det skulle ske!
Nulstilling
Turen er en mulighed for mental og psykisk nulstilling, ro i sindet, afkobling, en mulighed for at lægge dagligdagen og dens stress bag sig – en mulighed for pause.
Selvom rammen også er fysisk motion, fysisk fremdrift og socialt fællesskab – når man er til dét – er det også en mulighed for at søge indad i sig selv – især i løbet af dagens etape. Her slippes dagligdagens mange krav, informationer og problemstillinger. Her skal du bare gå, spise og slappe af, nyde indre fredfyldthed og ro – væren i naturen. Her er muligheden for at “være dig”. Det betyder muligvis, at du begynder at kommunikere anderledes med dig selv og andre, at du kommer til dybder i dig selv, som tidligere har været skjult for dig.
Vi opfordrer dig til at tage imod det, som kommer til syne for dig i løbet af turen. Erfaringen tilsiger, at det er en god ide at være uden daglige meldinger fra baglandet, børn, ægtefælle, kæreste, kollegaer osv.
Dette sidste punkt fordrer, at du gennemtænker det på forhånd – ellers “kører” vanen med at have mobil-kontakt helt automatisk med os.
Det er muligt at lade mobiltelefonen være slukket og evt. kun åbne og tjekke en gang om dagen. Prøv at få de nødvendige aftaler i stand, inden du begynder turen, så du ikke går og spekulerer undervejs.
Det er selvfølgelig nødvendigt, at du aftaler det med dine nærmeste, så de ved, hvornår og hvordan de kan komme i kontakt med dig, hvis der skulle blive brug for det.
Hvis du bruger mobilen undervejs på turen, så gå for dig selv, så andre ikke behøver at lytte med. Vær sød at gå udendørs, og hvor vi andre ikke kommer forbi. På denne måde værner du om andres fredfyldte rum.
På turen forsøger vi at dæmpe info-strømmen og afprøve livet uden tv, mails, aviser, kulørte blade og andre medier og får derfor ikke de mange voldsomme indtryk fra omverdenen.
Hvis du absolut må læse aviser, så gør det, når du er dig selv ude på ruten, så vi andre ikke behøver at blive involverede.
Personlig udvikling for hver enkelt deltager
Man konfronteres uundgåeligt med sit eget uforløste “stof” på en tur som denne – man kommer til at lave projektioner på andre, og man får vendt mange ting med sig selv og med andre, fordi tanker og samtaler om livet popper op, når man går i mange timer.
Tætheden med andre er en spændende udfordring – en odysse i at afprøve sine grænser og sin tolerance, i at blive i sit eget rum og lade andre være i deres, i at få indsigt i egen integritet. Og blive overrasket igen og igen.
Måske kender du dig selv i vante omgivelser. Men ting skifter som bekendt, når man er træt. Fysisk træt. Man prøves på sine værdier på andre leder – sit fysiske rum, personlig hygiejne, andres vaner og uvaner osv. Og vi finder ud af, at vi indimellem bliver sure eller utilfredse med det hele, og heldigvis at vi også bliver lige så hurtigt glade igen.
Vær forberedt på, at det sker for alle. Og find ud af, hvor dejligt det er at bære over med dig selv og os andre. Og at alt er forandret, når man har sovet og er udhvilet næste dag. En øvelse i kærlig væremåde og tolerance.
En god tommelfingerregel i grupper som disse lyder: Del gerne ud af dine roser, og nøjes med at dele din utilfredshed med den person, som din utilfredshed vedrører! Læg ikke øre til kritik af andre og bed vedkommende henvende sig til den, det drejer sig om.
Der vil være situationer, hvor man synes, at andre opfører sig grænseoverskridende.
Et af de tidspunkter, hvor der ofte er korte lunter, er om morgenen, når nogle vil op, og andre vil sove. Her må vi alle indstille os på at være hensynsfulde. Vær kærlig og stil ikke et vækkeur, som vækker andre, undlad at rasle med plastposer og tasker før kl. 6.00 eller anden aftalt tid. List stille, når du stiger ud af posen. Undlad sko, der klaprer – eller at rive i et velcro-bånd. Vær i det hele taget en god ven og tænk på de andres velvære før dit eget. Så kan det kun gå godt 🙂
Det meditative og spirituelle
Hvis du hører til dem, som gerne vil dyrke det spirituelle på turen, så vær opmærksom på, at du kan søge stilheden fra kl. 8.30, når vi starter om morgenen, og helt til vi mødes igen om eftermiddagen. Du kan evt. vælge at gå nogle distancer helt alene. Når vi kommer tilbage til skolen, har de fleste brug for at tale sammen, så her vil du som regel være omgivet af et socialt fællesskab.
Du behøver ikke deltage mere, end du selv har lyst. På den anden side er det her, vi hygger og deler dagens oplevelser med hinanden; så vær indstillet på, at her bliver snakket, spøgt og grinet hjerteligt.
Til måltiderne har det vist sig at være godt for de flestes tyggeproces at indlede med stilhed. Det er en udfordring, skal jeg oplyse, og for nogle en direkte provokation – fordi det går – endda meget – tæt på gamle uforløste følelser omkring det at spise.
Mange af os er vokset op med en ske foran ansigtet og en ivrig forælder, som vi som baby gerne ville gøre glad – forstået sådan, at vi har følt os pressede til at synke, før vi overhovedet nåede at tygge på den mundfuld, vi fik i munden. Sådan spiser mange af os følgelig også som voksne – hurtigt og ukoncentreret. Det leger vi lidt med – og snakker meget om det.
Det fælles rum
Turen skaber plads til den eksistentielle side af tilværelsen. Undervejs lukker man lidt af for dagligdagens mere materielle side – man drager omsorg for sit eget og for det fælles rum.
Her er en udsøgt mulighed for at øve sig i at finde fokus i naturen og i andre menneskers smil og glæde – at slippe af med negativ tankegang – ophøre med at bruge tankeenergi på “de andre” og dét, de gør.
Her er et par spørgsmål, du kan overveje med dig selv. Du behøver ikke at kunne svare, men du vil nok komme til at overveje nogle af dem undervejs.
1. Er det en udfordring at være tæt på andre?
2. Kan jeg give et kram til én, som har brug for det? Kan jeg modtage et kram?
3. Kan jeg være alene – gå alene?
4. Er jeg villig til at kigge på det, som sker for mig, som noget jeg selv skaber?
Med tanke på miljøet
Mange af os tænker ikke til daglig over, hvordan vi forbruger løs af naturens ressourcer. Vi køber og smider væk, og vi vasker og bruger vand uden tanke på, om det er hensigtsmæssigt eller ej. På vandringerne har vi mulighed for at være uden luksus og forbruge minimalt. Vi skal ikke gå rundt i tøj, som lugter, men vi har på den anden side erfaret, at nogle af os lider af vaske-kuller, dvs. skifter fra inderst til yderst hver dag.
Tag opfordringen om at bruge dit tøj i flere dage alvorligt. Når vi går i bad hver dag, kan det godt lade sig gøre. Også selv om vi skal overvinde os selv i begyndelsen, fordi vi er vant til kun at tage helt nyvasket tøj på.
Vores deltagere har opfundet metoden med at beholde undertøjet på, når de går under bruseren og således vasker det. Undertøj af kunststof eller silke tørrer på nogle få timer.
Sørg for tøj, som kan holde dig varm og tør. Og jo mindre du går op i at vaske tøj, des mere tid får du til at slappe af. Regnvådt tøj tørrer af sig selv, og du kan håndvaske den smule, som skal vaskes.
Og så lige lidt om vabler
De vigtigste råd mht. vabler er, at indstille sig på, at man ingen får, være omhyggelig i sit valg af fodtøj og gå det til i god tid, drikke vand, holde sine fødder tørre og pleje fødderne undervejs ved at massere og nusse om dem.
Særlig vigtigt er det at spise 20/80. Når man spiser 80 % grøntsager og kun 20 % af andet, holder man sin krop basisk og får færre vabler.
———————————————————————–
Det var nok svar på de fleste af dine spørgsmål.
Men ring endelig hvis du har flere – eller gode ideer, som vi andre kan have glæde af 🙂
Jeg glæder mig til at møde dig!
Kærlig hilsen
Birthe Straarup – 20 84 99 91