økoferie vandreferie vandring sundhed pilgrimsvandring
samarbejdspartnere

Udvidet Information om Fod på Livet-turen 2012
- pkt. 1-7 finder du i den korte information – der forudsættes læst før den udvidede information!

I denne detaljerede beskrivelse finder du formodentlig svar på de fleste af dine spørgsmål.
Og har du flere spørgsmål, er du altid velkommen til at ringe.

8. At lytte til kroppens signaler – til naturen - den indre stemme - passe på miljøet
9. Mere om solskinsmad
10. Om at finde vej – ruterne – rutebeskrivelser – kort
11. Evt. skader, forsikring, transport, rusmidler, medicin
12. Medier
13. Pakning – hvad, hvor meget, hvordan og hvorfor?
14. Tjek-liste
15. Overnatning

8. At lytte… til kroppens signaler, til naturen, til den indre stemme - og passe på miljøet!
Turens særlige kendemærke er muligheden for at blive klar over sin krops reaktion på helt enkel kost og en meditativ måde at spise på. Begge dele fører for de fleste til en dybere erkendelse af følelsesmæssige behov og større glæde ved enkle madoplevelser, dufte og smage. Ofte bliver det nemmere at mærke sult og mæthed, og man tilfredsstilles og næres ved at spise mindre end tidligere og dog blive dejlig mæt. Her er helt unikke rammer for at indøve nye madvaner – man siger det tager minimum 21 dage at ryste de dårlige vaner af sig – her har du 28 dage til din rådighed.
Oven i købet med støtte fra resten af gruppen.

Nulstilling
Turen er en unik mulighed for mental og psykisk nulstilling, ro i sindet, afkobling, en mulighed for at lægge dagligdagen og dens stress bag sig - en mulighed for pause.
Selvom rammen også er fysisk motion, fysisk fremdrift og socialt fællesskab - når man er til dét - er det også en mulighed for at søge indad i sig selv – især i løbet af dagens etape. Her slippes dagligdagens mange krav, informationer og problemstillinger. Her skal du bare gå, spise og slappe af, nyde indre fredfyldthed og ro - væren i naturen. Her er muligheden for at ”være dig”. Det betyder muligvis, at du begynder at kommunikere anderledes med dig selv og andre, at du kommer til dybder i dig selv, som tidligere har været skjult for dig.
Jo mere du beslutter, at turen skal prioriteres fra din side, des mere vil turen give til dig. Det kan anbefales at gøre disse uger til dine helt særlige uger – på de præmisser, som kommer til syne for dig i løbet af turen. Erfaringen tilsiger, at det er en ide at være uden daglige meldinger fra baglandet, børn, ægtefælle, kæreste, kollegaer osv. Det viser sig, at de klarer sig fint – og du får meget bedre lejlighed til at mærke dig selv i en grad, som du måske aldrig før har oplevet.
Dette punkt fordrer, at du gennemtænker det på forhånd – ellers ”kører” vanen med at have mobil-kontakt helt automatisk med dig.
Det er muligt at lade mobiltelefonen være slukket og evt. kun åbne og tjekke en gang om dagen. Prøv at få de nødvendige aftaler i stand, inden du begynder turen, så du ikke går og spekulerer undervejs: Hvem henter dig i Skagen, eller hvad tid kommer dit tog osv. Det er selvfølgelig nødvendigt, at du aftaler det med dine nærmeste, så de ved, hvornår og hvordan de kan komme i kontakt med dig, hvis der skulle blive brug for det.
Hvis du bruger mobilen undervejs på turen, så gå for dig selv, så andre ikke behøver at lytte med. Vær sød at gå udendørs, og hvor vi andre ikke kommer forbi. På denne måde værner du om andres fredfyldte rum.
På turen forsøger vi at dæmpe info-strømmen og afprøve livet uden tv, mails, aviser, kulørte blade og andre medier og får derfor ikke de mange voldsomme indtryk fra omverdenen. Hvis du absolut må læse aviser, så gør det, når du er dig selv ude på ruten, så vi andre ikke behøver at blive involverede.
På samme måde kan man indstille sig på, at byer er til at gå igennem og undres over. Hvad der tilbydes er mindre interessant på denne tur, da bagagevægten ikke kan forøges. Vi er her heller ikke for at se smarte ud eller se på ting, og turen er en sjov og interessant prøve på, hvor få fysiske ting man kan trives med.
 
Personlig udvikling for hver enkelt deltager
Ud over at være en fysisk præstation - som du kan tillade dig at være stolt af, når du har gennemført den - er turen et personligt stykke arbejde på flere niveauer. Der sker en masse både psykisk og mentalt. Man konfronteres uundgåeligt med sit eget uforløste stof på en tur som denne, man kommer til at lave en masse projektioner på andre, og man får vendt mange ting med sig selv og med andre, fordi tanker og samtaler om livet popper op, når man går i mange timer.
Tætheden med andre er en spændende udfordring - en odysse i at afprøve sine grænser og sin tolerance, i at blive i sit eget rum og lade andre være i deres, i at få indsigt i egen integritet. Og blive overrasket igen og igen. Måske kender du dig selv i vante omgivelser. Men ting skifter som bekendt, når man er træt. Fysisk træt. Man prøves på sine værdier på andre leder - sit fysiske rum, personlig hygiejne, andres vaner og uvaner osv. Og vi finder ud af, at vi indimellem bliver sure eller utilfredse med det hele, og heldigvis at vi også bliver lige så hurtigt gode igen.
Vær forberedt på, at det sker for alle. Og find ud af, hvor dejligt det er at bære over med dig selv og os andre.
Og at alt er forandret, når man har sovet og er udhvilet næste dag.

En øvelse i kærlig væremåde og tolerance
En god tommelfingerregel i en gruppe som denne lyder: Del gerne ud af dine roser, og nøjes med at dele din utilfredshed med den person, som din utilfredshed vedrører! Læg ikke øre til kritik af andre og bed vedkommende henvende sig til den, det drejer sig om.
Der vil være situationer, hvor man synes, at andre opfører sig grænseoverskridende. Et af de tidspunkter, hvor der ofte er korte lunter, er om morgenen, når nogle vil op, og andre vil sove. Her må vi alle indstille os på at være hensynsfulde. Vær kærlig og stil ikke et vækkeur, som vækker andre, undlad at rasle med plastposer og tasker før kl. 6.00 eller anden aftalt tid. List stille, når du stiger ud af posen. Undlad sko der klaprer - eller at rive i et velcro-bånd.
Vær i det hele taget en god ven og tænk på de andres velvære før dit eget. Så kan det kun gå godt.

Det meditative og spirituelle
Hvis du hører til dem, som gerne vil dyrke det spirituelle på turen, så vær opmærksom på, at du kan søge stilheden fra kl. 8.15, når vi starter om morgenen, og helt til vi mødes igen om eftermiddagen på skolen. Du kan evt. vælge at gå nogle distancer helt alene. Når vi ankommer til skolen, har de fleste brug for at tale sammen, så her vil du som regel være omgivet af et socialt fællesskab. Du behøver ikke deltage mere, end du selv har lyst. På den anden side er det her vi hygger og deler dagens oplevelser med hinanden; så vær indstillet på, at her bliver snakket, spøgt og grinet hjerteligt. I hvert fald uden for måltiderne, og hvis vi ikke lige har aftalt en stilledag.
Til måltiderne har det vist sig at være godt for de flestes tyggeproces at indlede med en stille stund, altså stilhed. Det er en udfordring, skal jeg oplyse og for nogle en direkte provokation – fordi det går - endda meget - tæt på gamle uforløste følelser omkring det at spise. Mange af os er vokset op med en ske foran ansigtet og en ivrig forælder, som vi gerne ville gøre glad – forstået sådan, at vi har følt os pressede til at synke, før vi overhovedet nåede at tygge på den mundfuld, vi fik i munden. Sådan spiser mange af os følgelig også som voksne - hurtigt og ukoncentreret.
Så det leger vi lidt med – og snakker meget om det.

Det fælles rum
Turen skaber en sjælden plads til den eksistentielle side af tilværelsen.
Undervejs lukker man lidt af for dagligdagens mere materielle side – man drager omsorg for sit eget og for det fælles rum. Man kan f.eks. forsøge at lade sædvanlige kæpheste stå i stalden: sygdomme og skavanker - idoliseringen af børn og deres meritter – indtjening – hus og rejser – hvem man omgås osv. Ofte ved man ikke selv, at de mentale cirkler fra det ”virkelige liv” kører højlydt ud af munden hele tiden – ja, det kan lige frem være en lettelse at blive gjort opmærksom på det på en kærlig måde.
Det fælles rum på turen trives bedst, når man kommunikerer om noget nærværende, noget vedkommende. Her er en udsøgt mulighed for at øve sig i at finde fokus i naturen og i andre menneskers smil og glæde - at slippe af med negativ tankegang - ophøre med at bruge tankeenergi på ”de andre” og dét, de gør.
 
Her er et par spørgsmål, du kan overveje med dig selv. Du behøver ikke at kunne svare, men du vil nok komme til at overveje nogle af dem undervejs.

1. Er det en udfordring at være tæt på andre?
2. Kan jeg give et kram til én, som har brug for det? Kan jeg modtage et?
3. Kan jeg være alene – gå alene?
4. Er jeg villig til at kigge på det, som sker for mig, som noget jeg selv skaber? 

Med tanke på miljøet
Mange af os tænker ikke til daglig over, hvordan vi forbruger løs af naturens ressourcer. Vi køber og smider væk, og vi vasker og bruger vand uden tanke på, om det er hensigtsmæssigt eller ej. På vandringen har vi mulighed for at være uden luksus og forbruge minimalt.
Vi skal ikke gå rundt i tøj, som lugter. Vi har på den anden side erfaret, at selv vores deltagere kan lide af vaske-kuller, dvs. at de skifter fra inderst til yderst hver dag.
Tag opfordringen om at bruge dit tøj i flere dage alvorligt. Når vi går i bad hver dag, kan det godt lade sig gøre. Også selv om vi skal overvinde os selv i begyndelsen, fordi vi er vant til kun at tage helt nyvasket tøj på.
Vores deltagere har opfundet metoden med at beholde undertøjet på, når de går under bruseren og således vasker det. Undertøj af kunststof eller silke tørrer på nogle få timer. Brug resten af vægten på ting, som skal til for at holde dig varm og tør.
Jo mindre du går op i at vaske tøj, des mere tid får du til at slappe af. Der er vaskemaskiner på de fleste skoler, men vi bruger dem kun sjældent. Regnvådt tøj tørrer af sig selv, og du kan håndvaske det lidt, som skal vaskes.

Og så lige om vabler
De vigtigste råd mht. vabler er, at indstille sig på, at man ingen får, være omhyggelig i sit valg af fodtøj og gå det til i god tid, drikke vand, holde sine fødder tørre og pleje fødderne undervejs ved at massere og nusse om dem.
Særlig vigtigt er det at spise 20/80. Når man spiser 80 % grøntsager og kun 20 % af andet, holder man sin krop basisk og får færre vabler.
Det kommer vi tilbage til på info-møderne og i løbet af turen.

9. Mere om solskinsmad
Solskinsmadens koncept omfatter følgende elementer: planteføde, økologiske og biodynamiske dyrkningsmetoder, bæredygtighed og miljøbeskyttelse, minimalt madspild, minimalt energiforbrug, optimal næringsoptagelse, kropslig og sjælelig sundhed og velvære samt enkelhed.
Solskinsmad er udviklet ud fra ideen om rene fødevarer, friske råvarer, bevarelse af enzymer, vitaminer og mineraler, sunde fedtstoffer.
Solskinsmaden tilbyder bevidstgørelse om råvarernes smag, duft og indvirkning på vores energiniveau, kropsfornemmelse og psyke.
For at opnå dette spises solskinsmaden primært rå i forskellige former, således at man opnår at finde ind til og nyde det enkelte fødeemnes unikke smag.

Selv om du lever sundt til dagligt:
- så er det for de fleste anderledes at leve af ren solskinsmad, hvor man kun får den rene vare dag efter dag. For mange deltagere indtræder abstinenser – man får trang til en kop kaffe eller et stykke chokolade.
I princippet er der ingen, som korrigerer dig – det er kun dig selv, som beslutter og tager konsekvenserne, hvis du pludselig putter kaffe eller slik i munden. Men kom og fortæl os, når du får det sådan – vi kan som regel støtte dig ved at tilføje en særlig smag eller tilbyde dig te, som får trangen til at forsvinde.
Ved det obligatoriske info-møde inden turen får du en prøve på solskinsmad, så du ved, hvad solskinsmad er. At vide hvad solskinsmads-konceptet indebærer gør det meget nemmere at nyde maden under hele turen.
 
Væn kroppen langsomt til solskinsmad ved at spise mange grøntsager i en måneds tid før turen og fas mælkeprodukter, kød og fisk ud i 4 uger op til turen. Undgå særligt kaffe i mindst 14 dage før turen . Det er vigtigt for ikke at rense for meget ud, når du kommer på turen. Hvis du først skal til at rense ud på selve turen, får du problemer med at gå.
Man renser meget ud under fødderne og via områderne bag på skinnebenene. Og udfordringen at gå så langt er rigelig i sig selv. Du har ikke lyst til samtidig at slås med for meget andet samtidig. Desuden slipper du for abstinenser som hovedpine, træthed og dårligt humør på turen, når du har forberedt dig godt. Det er ikke kun rart for dig selv – også for os andre. Du er nemmere at være sammen med uden abstinenser.
Solskinsmad giver en fornemmelse af lethed og styrke og godt humør. Kombineret med de mange kilometer mange dage i træk – øger den evnen til nærvær og fordybelse. For nogle er det derfor en unik mulighed for at rense kroppen, måske tabe sig – hvad de fleste til deres store tilfredshed gør uden at føle sult - og i alt fald opleve sig selv blive lidt høj, fordi man ret hurtigt fornemmer den nye energi, som kroppen får, når den bliver fyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og livskraft.
 
 Om solskinsmaden på turen:

  1. Der er rå grøntsager til hvert måltid
  2. Æbler er eneste frugt på turen udover dét, du finder i naturen
  3. Solris (se hjemmesiden) erstatter brød på denne tur – dog er der speltbrød til tyggetræningen
  4. Proteiner får vi masser af i nødder, mandler, frø, ris, quinoa, amarant og grøntsager

Tygning
Vi bruger intensiv tygning til at afkode råvarerne deres smagsnuancer og sanse, hvad de tilbyder os som næring til krop og sjæl. Og vi underviser i tygning.
Det lyder måske banalt. Men vi ved også, hvor svært det er at tygge – altså tygge sådan rigtigt.
Vi ved det fra os selv. I den virkelige verden er der næsten ingen, som tygger maden, som maven og resten af vores krop gerne vil have det. Mange sluger maden. Jo bedre man tygger, des mere energi får man ud af maden, og jo mindre mad har man brug for. De fleste oplever her noget, som de aldrig før har været bare i nærheden af, når de får prøvet at tygge på den ”rigtige” måde. Ved særlig grundig tygning fremkommer flere smagsnuancer, spytkirtlerne aktiveres på et dybere niveau, og næringsoptagelsen mangedobles i fordøjelsessystemet. Herved bliver man hurtigere mæt, opnår lethed i kroppen og får mere energi.
 
Mange spiser mængdemæssigt både fire og fem gange så meget mad, som de ville have brug for, hvis de tyggede grundigt. Til et måltid har vi brug for nogenlunde det, som kan ligge i vore to hule hænder. Forudsat at maden er lødig. Det er bare de færreste af os, som prioriterer tiden til at spise bevidst. Derfor har vi sjældent oplevelsen af at få nok næring af denne portionsstørrelse.
I Fod på Livet er der afprøvet mange forskellige måder at lancere tygning på. Vi er kommet frem til at indlede nogle af de første måltider med specielt tørret brød, som tygges til vand. Hvis du aldrig har været med til det før, vil du sikkert synes det er en speciel oplevelse. Det er meditativt – man kan jo ikke så godt tale med vand i munden.

Nogle af de afgørende elementer i at få tygget sin mad grundigt er disse:
- at have mindre mad på sin tallerken
- at bruge teske eller fingre til at spise med
- at undlade andre aktiviteter som læsning – radio - tv eller andet
- at øve sig i at vente med at synke
- at vente 3-4 minutter med at rejse sig efter at tallerken eller skål er tom

Når vi har tyggetrænet nogle gange sammen., er det op til dig selv at gå videre. De, som ikke lige er til grundig tygning en dag, viser respekt for andre, som gerne vil koncentrere sig om tyggeprocessen under turen. Man kan godt tale mellem mundfuldene - samtidig er det klart, at måltider bliver mere afdæmpede, når der tygges meget. Vi plejer at spise i nogenlunde tavshed den første del af hvert måltid – og derefter plejer det at fungere med respekt for, at nogle gerne vil tygge videre og andre gerne vil tale.

Udrensning
I Fod på Livet-turens solskinsmad er grøntsager den primære råvare - for at bibringe kroppen og sindet så mange ressourcer så hurtigt som muligt. Det betyder, at de fleste får renset lidt eller meget ud i gamle lagre af forsurede kropsvæv. I den proces vil de fleste opleve en eller flere dage, hvor de har ingen eller kun lidt appetit. Det plejer at komme til udtryk som manglende lyst til maden, og når det indfinder sig, venter man blot med at spise, til man igen føler sig sulten, og ens tænder løber i vand ved tanken om og synet af de smukke grøntsager.
Det er en misforståelse at blive ved med at spise, når man ikke føler sig sulten. Drik vand og vent til din krop igen beder om mad. Vær ikke bange for at bruge kroppen, mens du lader den komme af med sine ophobede affaldsdepoter. Din krops fordøjelsessystem vil takke dig for at give det fred i en eller flere dage.

Variation i maden

De råvarer, som indgår i solskinsmaden kan tilberedes på tusinde måder, når du kommer hjem. Her på turen er målet at blive tryg ved at leve ultimativt enkelt, så du altid ved, hvad du kan gå tilbage til, og hvordan du kan gøre det, hvis du pludselig har brug for at skåne din krop og give den de bedste betingelser for at bygge op på en enkelt måde.

Variationen i solskinsmaden fremkommer ved at fordybe sig i den enkelte grøntsags smag, duft og farve. Tre eller fire forskellige slags grøntsager er nok til et måltid. Og nogle gange har du måske blot lyst til en enkelt slags.
Det vigtige er at mærke efter og lytte til den lille indre stemme, som måske siger: det handler om rødbede eller grønne blade i dag. Fint, så giv dig selv lov til at spise rødbede og/eller grønne blade, indtil du mærker noget andet. På denne måde får du opøvet evnen til at lytte til kroppens behov, og du får opfyldt disse behov på den allerbedste måde, når du vælger at handle ud fra det, du mærker.

På turen er der dog oftest mange slags grøntsager på én gang. Mange flere end du behøver at have i dit køleskab hjemme. Så nyd bare overfloden mens du er med, og vid, at så meget behøver du ikke til hverdag. Prøv også at nøjes med enkelte ting på buffeten til ét måltid, så ikke alle måltider kommer til at smage ens. Det er den enkelte smagsnuance, som er spændende at iagttage – det hele blandet sammen hver gang, bliver hurtigt kedeligt.
 
Vi minder om, at du med din tilmelding siger ja til at prøve, hvordan det er at leve af solskinsmad i den tid, du deltager. Gruppen har brug for din loyalitet.
Det er derfor en god idé, at du gør dig klart, om det er dit mål at prøve at leve af solskinsmad sammen med Fod på Livet. Hører du til dem, som vil på café ind imellem, så vælg en tur, hvor café-besøg er en del af konceptet.
Og glæd dig så i øvrigt til at tilberede og spise gourmet-mad i 4 uger.

Om gæster!
På ruten. Gæster er hjerteligt velkomne på en-dags-etaper og ved vores aftensmåltid.
Som gæst på dagens tur spiser du morgenmad hjemmefra, medbringer madpakke og vandflaske samt rutebeskrivelse og evt. kort. Du må gerne tilmelde dig på 20 84 99 91 dagen før og være på start-skolen kl. 8.00.
Til aftensmad. Hvad enten du går med på dagens etape eller ej, er du velkommen til at spise med fra kl. 18.00 til 19.00, såfremt der er plads i køkkenet den pågældende dag. Det koster kr. 100.
Ring på 20 84 99 91 og spørg/giv besked - gerne én – helst to dage før.

10. At finde vej
Det vigtigste er at kende adressen på næste skole. Hvis alt andet kikser, kan du altid finde vej ved at spørge dig frem. Og der er som regel flere veje, som fører til målet.
På Fod på Livet’s hjemmeside har vi lavet forslag til ruter, som du kan følge eller afvige fra efter temperament og vejrlig. Det er en detaljeret beskrivelse af en mulig rute fra hver overnatningsskole og frem til næste skole. Altså ikke nødvendigvis den korteste rute – men oftest den smukkeste og mindst trafikerede!
NB! Vær opmærksom på, at ruten opdateres med ændringer i løbet af foråret 2012! Det vil stå på siden, hvornår den sidst er opdateret. De sidste ændringer vil være på plads i løbet af juni måned.
Du skal altså først udskrive rutebeskrivelserne, når de er opdaterede på hjemmesiden www.fodpaalivet.dk .
Hvis der er behov for det, taler vi om næste dags rute ved aftenmødet kl. 20.00. Du skal selv medbringe rute-beskrivelser og -kort. Du kan ikke få dem undervejs.

Hvis du vil forberede dig rigtig godt, går du  på nettet, finder www.fodpaalivet.dk  og klikker på ruter. Under hver dags rute finder du et link, som du klikker videre på, så du inde på www.motiononline.dk’s hjemmeside havner på dagens rute. Ruten er den lilla streg.
Nu kan du zoome ind og ud på kortet – og se ruten som kort eller som landskab eller begge dele og evt. printe ruten ud i det størrelsesforhold, du synes om – lede efter andre veje osv.
Hvis du ikke selv har en pc, så gå på biblioteket og få bibliotekaren til at vise dig, hvordan man får kortene frem - det er så nemt, at alle kan finde ud af det.
Som stifinder på dine egne ruter lærer du, hvordan ruteforslaget fungerer rent sprogligt.
Beskrivelserne er formuleret kortfattet, så man skal lige vænne sig til dem.

Hvis man er usikker på, om man kan finde vej selv, kan man følges med stifinderen eller lave aftaler med nogle af de andre om at gå, så man kan se hinanden. På den måde kan man opnå at gå for sig selv og alligevel føle sig tryg. Og de lokale er altid hjælpsomme. Bare bank på og spørg om vej.


Godt at medbringe
En almindelig skridttæller kan være både sjov og informerende at gå med. Man lærer sig hurtigt, hvor langt et givet antal skridt har bragt en og dermed, hvor langt man f.eks. har igen på dagens rute. Et billigt kompas kan også være ganske formålstjenligt, hvis man går i ukendt terræn og er i tvivl om, hvilken vej man skal tage.
Samtidig kan et stort fokus på km og afstande også ophæve den umiddelbare oplevelse af spontanitet og ”bare-væren”. Du kan jo overveje spørgsmålet med dig selv.

Turens afslutning på Skagen
Turen slutter først lørdag morgen, da det har vist sig at være vigtigt og dejligt for deltagerne at sige farvel samlet.
Vi spiser morgenmad og pakker frokost som de øvrige dage, så alle får solskinsmad med sig på vejen hjem i toget eller bilen!
Bagagen køres til Skagen station kl. 08.30, og toget mod Frederikshavn går kl. 8.56.
Tjek gerne selv toget fra Skagen mod Frederikshavn og videre. I praksis er der masser af plads i toget hjem lørdag formiddag, fordi sommersæsonen er forbi.

11. Om evt. skader, forsikring, rusmidler, medicin

Af forskellige årsager kan det forekomme, at man må ”sidde over” en dag eller to. Det er klart en fordel at tage en ”fridag”, inden et problem bliver for stort, i stedet for at gå for længe med det. 
Fod på Livet påtager sig ikke noget ansvar for evt. fysiske eller psykiske ubalancer, som måtte opstå hos deltagerne undervejs eller i forlængelse af turen. Det påhviler altså den enkelte deltager at tage ansvar for eget helbred på alle måder – også at forlade turen, hvis den viser sig at kræve mere end deltageren kan klare.
Indtag af smertestillende medicin i forbindelse med vandringen er uacceptabelt – det påhviler deltageren at forlade turen, inden det bliver nødvendigt at indtage smertedæmpende stoffer.

Den enkelte deltager er selv ansvarlig for at være forsikret mod ulykke, tyveri osv., idet FpL ikke påtager sig noget i relation til disse forhold.

Om ekstra transport
Hvis du af forskellige årsager har brug for at transportere dig selv og din bagage til og fra turen undervejs, findes der som regel mulighed for enten tog eller bustransport.
Du kan få brug for ekstra transport i forbindelse med gå-pause ved vabler eller andet.
Det kan jo ske, at du en dag må opgive at gå længere, fordi benene simpelt hen ikke vil mere.
Hvis vi er i nærheden med bilen, henter vi dig gerne. Men det kan være sådan, at vi ikke har en chauffør ledig til at køre og må bede dig om at tomle eller få fat i en taxa.
Fire hviledage er maksimum for deltagelse uden at gå ruten. Hel eller delvis transport med tog el. bus betragtes som hviledag.

En tur uden rusmidler og giftstoffer
Udover at være i rimelig form, når turen starter, forventes du at tilslutte dig Fod på Livets madkoncept samt være loyal omkring idealerne for sundhed: ikke at indtage diverse rusmidler – være røgfri - lægge alkohol, kaffe, slik, kager osv. på hylden, mens du er med Fod på Livet.
Af hensyn til dig selv og af hensyn til turens øvrige deltagere.
Hvis du til daglig har svært ved at blive fra slik og kager, kan det lyde som en svær betingelse, men når du først er på turen, forekommer det lettere, fordi alle omkring dig støtter dig.

Det frarådes at deltage, hvis man indtager psykofarmaka eller anden medicin, som påvirker ens konstitution eller adfærd.
 
Du skriver på tilmeldingserklæringen under på, at du har meddelt Fod på Livet, hvad du evt. indtager af medicin. Vi har været ude for situationer, hvor det har været vigtigt at kende til deltagernes medicinering.
Ring gerne og lad os tale om det, hvis du er i tvivl.


12. Medier og evt. film
Fod på Livet er et åbent og offentligt projekt. Ind imellem bliver projektet opsøgt af journalister og radio/TV, og deltagere bliver interviewet.
Man kan altid undslå sig for nærbilleder og spørgsmål. Dog må man være indstillet på at kunne ses i gruppen, hvis der bliver filmet eller fotograferet.
Det samme gælder for optagelser til en evt. film. Som deltager giver du skriftligt dit samtykke til, at turen må filmes, og at filmen må vises offentligt.
Der blev optaget en amatørfilm i 2004, som kan købes på video hos fotografen Peter Johansen, 39 27 51 08. Det kan oplyses, at selv de, som var skeptiske forud for optagelserne i 2004 og ikke ønskede, at filmen skulle offentliggøres, senere har erkendt, at deres skepsis forsvandt, da de så resultatet. De har således givet os fri tilladelse til at vise filmen offentligt.
Vi viser filmen på turen 2012 i uge 3.

13. Pakning
Du har tre bagagedele med dig, når du kommer:
A. En lille tur-rygsæk – den du selv bærer hele vejen til Skagen
B. En sportstaske til tøj mv. (max 7 kg)
C. En taske/hylster med sovepose og liggeunderlag (max 6 kg).
B+C skal tilsammen holdes under 13 kg hele turen igennem.

A. Tur-rygsækken og dens indhold: Hold rygsækkens egenvægt på 1000 – 1200 gram.
Den bør ikke veje mere end højst 5 kg i pakket tilstand – af hensyn til dit velvære. Vi anbefaler en almindelig tur-rygsæk på ca. 25-30 l.
Men! hvis du trives bedst med en stor tung sæk på ryggen, er det ok med os. Vi vil bare understrege, at den vægt, du har i en stor rygsæk skal forblive i den under turen. Det går altså ikke at læsse turrygsækkens indhold over i taske B eller taske C, så vægten af de to kommer over 13 kg.

Det er behageligt, at turrygsækken har bredt hofte-bære-bælte og et såkaldt ventilationssystem, hvor den hviler på din ryg. Den skal kunne rumme en trøje, dit regntøj, sidde/ligge-underlag, vandflaske(r), frokost, kort/rutebeskrivelse og et par småting. Den skal have lommer til vandflasker og stropper, som liggeunderlag og evt. andet kan fæstnes til.
Det er vigtigt, at rygsækken hviler på hoftens overkant, så man er fri i overkroppen. Få andre til at kigge på dig, mens du går med rygsækken. Tag den evt. med til træningsturene, så vi kan tale om, hvor godt din rygsæk passer til dig.

I rygsækken skal der være plads til:
1 fleece-trøje - eller andet lunt til overkroppen (ca. 400 gr.) el. vest (250 – 300 gr.)

Regntøj
- Optimalt i regn erregnslag med hætte og regnbukser – sidstnævnte evt. med lynlås i siden fra fod til talje. Regnslaget skal være stort nok til går ud over rygsækken. Overtræksbukser skal være store nok til at gå ud over støvlerne og beskytte dem.
Hvis man ikke har hætte på sin jakke eller regnslag, kan man få en moderne sydvest, som leder vandet ud over kraven for at forblive tør på ryggen. Hvis du går med regnjakke i stedet for et slag, skal du have et vandtæt overtræk til rygsækken eller et indbygget. Men som sagt er et stort regnslag at foretrække. Det er hurtigt og nemt trække af og på og pakke i en lille pose på maven, så det er ved hånden, når næste byge indfinder sig. Max. 800 gram for begge dele – men her kan du spare vægt ved at købe supertyndt.

Sidde/ligge-underlag – vi anbefaler at lægge sig udstrakt med benene opad, når vi holder hvil. Det forebygger en masse problemer og regenererer fødder og ben. Et superletvægts underlag vejer 175 gram. Det kan fastgøres uden på rygsækken. Jysk Sengetøj har dem til 20 kr.

Vandflaskerer et ganske særligt kapitel. Nogen sværger til glas. Også jeg. Men vi har haft lærerige uheld med glasflasker, så jeg må anbefale hård plastic beregnet til fødevarer – i hvert fald på turen.
Selv om de bløde plastflasker vægtmæssigt er lettere, er de hårde langt at foretrække, hvis man vil undgå at sutte blødgøringskemi  i sig. Tag en størrelse på to - tre dl. Flasken må ikke være større, end du nemt kan holde den i én hånd. Det er især fint at gå med flaskerne i hånden for at holde kredsløbet i gang i dine hænder. Når man går med noget i hænderne, bevæger man sine led. Og man husker at drikke.
Hvis du ikke har flaskeholdere på siden af din rygsæk, kan man få løse flaskeholdere til at montere på forsiden af rygsækkens bæreremme. Det er rart at have dem lige ved hånden, så man ikke skal have sækken af hvert andet øjeblik.

Madboksen til solris skal være en tætsluttende, ligeledes af hård plast - og plastposer, som kan genbruges, til de rå grøntsager. Madbokse vaskes rene om aftenen, når vi kommer frem til den nye skole.
 
Kort/rutebeskrivelse – medbring en plastlomme til opbevaring. Sæt evt. plastlomme på rygsækken, så du altid har beskrivelsen ved hånden.

Hvad skal der ellers være i rygsækken? Ja, det er forskelligt, hvad man synes, man har brug for. Evt. solbriller (pas på at etuiet ikke er for tungt), et tørklæde, et støttebind, lidt ”fe-hår” til at modvirke en begyndende vabel, et stykke compeed, kamera, et par tandstikkere el. tandtråd, kasket eller solskærm, papirslommetørklæder, et par plastposer til diverse.
Så er vi ved at være der. Og vi er ved at være oppe på de 5 kg.

Afhængig af vejret kan du ønske at bære ekstra fodtøj med – men det er tungt, så de fleste finder hurtigt ud af at vælge fodtøj om morgenen.
Dog er der én kategori fodtøj, som kræver skiftning: fivefingers. Det er en barfods-indretning, som er en slags forlængelse af ens egen fod, hvor man i princippet mærker alt igennem og går som på bare fødder – og alligevel beskyttet. I 2011 gik tre deltagere med fivefingers over ca. en tredjedel af strækningerne. Da vi på et tidspunkt evaluerede på, hvem der havde haft flest/færrest problemer med fødderne, viste det sig, at deltagerne med fivefingers nærmest var uden vabler eller andre skader, mens de nævnte problemer var talrige hos flere andre deltagere - især de første uger. Tre ud af 23 er selvfølgelig ikke mange at vurdere ud fra, men det var alligevel interessant.

Lad være med at tage bøger og andet læsestof med – du får ikke brugt det. Du kommer med garanti til at bære på det - eller vælge at give det væk.

B: Taske B må - i pakket tilstand - veje max. 7 kg af hensyn til de hænder, som skal håndtere den.
Find en taske med målene max. 60 x 30 x 30 cm,
blød - uden hjul og skarpe kanter - på under 1 kilo i egenvægt.
Brug lidt tid på denne opgave – det er væsentligt med taskens egenvægt i sidste ende, når du har problemer med at komme ned på 13 kg i alt.
Der findes store – mellemstore og små sports-tasker. De store/lange på ca. 80 cm og derover er for lange – du vil blive anmodet om at pakke om til en mindre. Du kan medtage en mellemstor på ca. 60 cm eller en lille på 40 cm – den sidste bliver nok for lille. Der fås forskellige mærker fra omkring 100,- til 250,- på nettet eller i sportsforretninger
Har du en taske i forvejen, som passer til målene, så tjek, at den er fri for påsyede, ydre, ekstra lommer, som stikker ud fra tasken og kan rive i andre tasker.
Vær også opmærksom på, at tasken skal være fyldt ud – det kan altså ikke nytte, at tasken er ”for stor” til indholdet. Så er den nemlig uhåndterlig og svær at pakke i bilen.
Vi pakker ind og ud af bilen hele tiden, så vær obs. på, at det er helt uomgængeligt, at tasker med hjul og store rygsække med bærebælter må ejeren selv bære - hele vejen, og det er selvfølgelig sejt. Det skyldes ikke kun, at de river andres bagage i stykker – de er også for tunge. Vi forsøger at passe godt på hinandens fysik på denne tur - også vore håndled. Derfor max-vægten på de 7 kg.
 
Udstyr, som afviger fra det skitserede, vil blive henvist til  udskiftning indenfor to dage.

C - Tasken eller hylsteret vil i sagens natur være ca. 70 cm lang, fordi et liggeunderlag har den bredde. Hvis du pakker liggeunderlaget sammen med soveposen, får den en højde på ca. 45 cm og en tykkelse/bredde på ca. 18-20 cm – vægt max. 6 kg.

Soveposen:
Soveposer fås i tynde letvægtsudgaver, som intet vejer eller fylder. Tjek alligevel, at den er varm nok for dig! Dun er lettest og varmest.
En lille pude er for mange deltagere god at bruge vægt og plads på.
Et tyndt lagen – hvis du har plads/vægt – rart at ligge på med soveposen over sig, hvis det er varmt.

Liggeunderlaget:
Et liggeunderlag, som man skal ligge på i en hel måned, skal være komfortabelt. Et liggeunderlag skal være med fire hjørner – altså et rektangel. De små med smalle ben-ender kan man ikke holde sig inde på, og man ender med at købe sig et nyt.
Vælg et selvoppusteligt underlag. Spejdersports nye underlag hedder Asivik – outdoor - koster ca. 800 kr. - er nemt at rulle sammen - tilmed føles overfladen lun og behagelig - det er 5 cm tykt, når det er rullet ud og pustet op - vejer kun ca. 1000 gram og er komfortabelt. De store liggeunderlag med to ventiler er svære at rulle sammen og kan veje flere kilo.
Gør dig selv den tjeneste at prøveligge underlaget derhjemme over et antal nætter på et hårdt gulv, så du lærer, hvor meget luft, der skal i.
NB. Luftmadrasser med pumper er ikke gangbare – de larmer, både når de pustes op, og når de anvendes.

Man kan få et alu-skumtæppe, som er varmeisolerende. Når det anbringes under liggeunderlaget, føler man sig ”på egen grund” – har sit eget lille hyggested. Underlaget vejer 175 gram i 120 cm x 185 cm (når man har klippet snorene af). Det koster 80 kr. i www.rejseequip.dk over nettet.

Gentagelse fremmer forståelsen, så derfor:
D
en enkelte del SKAL være nem at håndtere både for dig selv og for dine rejsefæller.
Vi bærer ofte bagage ind og ud for hinanden. Derfor skal alt være i fast-sluttende tasker/hylstre, som nemt kan håndteres af en lodse- eller lastekæde. Så uanset hvordan man får fat i den, forbliver den lukket og hel.
En løs plastikpose med elastik - eller et dynebetræk - er ikke i orden - man vil blive bedt om at ændre det.
Et liggeunderlag med en rem omkring er ikke i orden - man vil blive bedt om at ændre det.
En stor plasttaske med en masse luft i - er heller ikke i orden - man vil blive bedt om at ændre det.
Ggammeldags hylstre til soveposer kan bruges. De har en fin form på ca. 30 x 55 cm. De er nemme at pakke i, de kan lynes eller snøres stramt, de er håndterlige og har hank. Hvis du vælger dem, kan du evt. fordele bagagedel C på to enheder, men de skal stadig holde vægten på max. 6 kg.
Det er en fordel, at poser/tasker er vandafvisende, idet de somme tider kan blive udsat for lidt regn eller fugtigt underlag, hvor de stilles.
Hvis du er i tvivl om dette punkt, så ring og lad os snakke om det.

Navn på din bagage. Vær rar hjemmefra at mærke den enkelte bagagedel med dit navn, adresse og tlf.. Lav en lille adresseseddel af pap eller plast og sæt den på med snor – lim duer ikke – det falder af. Sæt også gerne et stykke hvidt bændel, hvorpå du skriver dit navn med tusch eller kuglepen. Så er det super nemt at kende vore deltageres bagage fra alle andres tasker. Det sikrer, at du altid får din bagage med i bilen.

Udstyr:
Man kan få meget dyrt udstyr. Det kan dog sagtens lade sig gøre at gennemføre turen uden mærkevaretøj og fleecehåndklæde.
Det vigtigste er fodtøj, du går godt og komfortabelt i og en ”seng”, du sover godt på.

Pakkeforslag – her er vores erfaringer – vi hører gerne om dine.
Pak dit tøj i gennemsigtige letvægts-plastposer. Hver del for sig. Det gør det nemt at holde styr på indholdet i din taske.

a.
Vælg fodtøj, som du er sikker på, at du går godt i, og som er gået til, før du starter turen.
Prøv det af på mindst 3 lange dag-ture lige efter hinanden i god tid inden turen – og f.eks. på træningsturene.
Hvis vi kommer til at gå i regn i mange dage, vil du være glad for støvler. Men hvis det er sol det meste af tiden, og du har det godt med sandaler, kan det også være, at du ikke bruger støvlerne. Det er ikke til at sige på forhånd. Og hvis du er til kondisko, er det selvfølgelig dem, der skal gås til. Men sørg for at der er god plads til tæerne. I 2009 var der en, som lavede plads til tæerne ved at skære hul i skoene. Og det virkede fint. Men det er bedst at have noget, som dine fødder virkelig trives i.
Det er under ingen omstændigheder holdbart at gå nyt fodtøj til undervejs. Men det er selvfølgelig endnu bedre, hvis/når man kan købe støvler/sko, som passer så godt, at det slet ikke er nødvendigt at gå det til. Det er dog de færreste forundt at finde den slags støvler.
Hvis du skal ud og købe nyt, så lyt til eksperten i forretningen og brug tid på at prøve forskellige muligheder af. Allerede i foråret. Nogle af vore deltagere har haft det godt i MBT-sko og MBT-sandaler, men du skal være meget vant til at gå i MBT-fodtøj for at kunne holde til at gå med det hele turen. Nogen kan, men mange får sig en slem forskrækkelse efter nogle dage.
Det er vigtigt at holde sine fødder tørre. Det gælder både for sved - og regn ude fra. Sørg for at have en god fod-lotion uden kemi og duft. Alt, hvad man smører på huden optages direkte i kroppen.

b.
Du skal have én let, vindtæt jakke. Den behøver ikke være vandtæt. De vandtætte vil altid være mindre åndbare, og det er ikke rart at føle sig klam. Det er nemmere at have sit regnslag ved hånden, når det drypper.

c. Man kan nøjes med én varm trøje – f.eks. en fleece-trøje.

d. Et sæt ski-undertøj er vigtigt, når det pludselig bliver koldt. Om natten for eksempel. Der kan være koldt i visse gymnastiksale, og da er det lækkert at kunne krybe i et varmt sæt + fleecetrøjen.
Du kan også føle dig kold, når du har været i bad og pludselig sidder stille sidst på dagen.
Vær opmærksom på at vælge ”efter-bad-tøj”, hvor du kan have ”det varme sæt” inden under.

e. Gangtøj
: Trusser/underbenklæder/bluser og sokker fås i sportsforretninger i et velegnet kunstmateriale, som er lunt at have på, hvis det er koldt, og som er luftigt, når vejret er varmt. Det kan skylles op om aftenen og er tørt i løbet af et par timer. Turen er et udtryk for enkelhed og en øvelse i begrænsning. Del f.eks. tøjet op i gå-tøj og aften-tøj: To sæt gå-tøj, (et ekstra, når det bliver for snavset og ikke lige kan nå at tørre). Skyl evt. bluse og bukser op, når det en aften passer ind i dit program.
Det 3. sæt: aften-tøjet, tager man på, når man har badet – det kan nemt bruges hele turen uden vask.
Vi bader, når vi kommer frem til skolerne, og inden vi spiser. Aftenbadning er praktisk på flere måder: vi er ofte svedige, når vi har gået en hel dag. Og badning om aftenen betyder, at håndklæderne er tørre til at blive pakket ned om morgenen.
Man behøver kun 3 sæt trusser og bh’er/undertrøjer. Det ekstra sæt er for at være på den sikre side, hvis nr. to sæt af en eller anden grund alligevel ikke skulle være blevet tørt. 

Lange bukser.
Man kan gå i trekvart-lange bukser, det giver lidt luft til benene, men kan være koldt på visse morgener. Den slags, som kan lynes af i forskellig højde er praktiske, fordi de kan blive til shorts. Vær dog opmærksom på, at lynlåsen ikke generer dig, når du sidder. De fås både i et tyndt, let materiale, som føles blødt og behageligt mod huden, selv om det er kunststof, og i et mere kraftigt materiale, som yder mere varme. På samme måde kan man få bluser, som er lette og luftige. En anden mulighed er leggings. Leggings eller gamacher er lune i køligt vejr, kan nemt tages af og på og kan bruges under både skørt og shorts af både herrer og damer.
De fleste får brug for varmere tøj, end de forestiller sig, enten fordi nætterne er kolde, eller det pludselig blæser om dagen. I 2008, 2009 og 2011 var vejret forholdsvis lunt. Men i 2010 var det blæsende og koldt. Vær forberedt på begge dele.

Med hensyn til vask:
medbring lidt vaskepulver og evt. en lille foldebalje, som ingenting vejer.  Spørg i en jagt- og fiskeriforretning. Baljen er super praktisk, da du ofte vil ønske at lade dine sokker ligge lidt i blød – og det lader sig sjældent gøre at optage en håndvask til det brug. 
Fordi noget er blevet vådt af lidt regn, behøver det ikke lige at blive vasket, men kan bare tørre.
Til håndklæder og gangtøj bruger vi alligevel nutidens tilbud - tre gange i løbet af turen - dag 9, dag 14 og dag 21 – bliver der mulighed for vask af større ting i skolens vaskemaskine.
 
f. Toiletting: Man kan klare sig med et enkelt badehåndklæde - fås i letvægts-fleece - vi er dog nogle, som synes, at frotté-håndklæder er rarere, fordi de suger bedre.

En engangs-karklud fungerer glimrende som ”bademåtte” og er hurtig tør.
Lette plastsandaler er rare i baderummene.

Mht. toiletsager: en pose, som kan hænge med noget i, f.eks. en gammeldags gymnastikpose, er praktisk.
Find små plastflasker til shampoo og creme, så du undgår at have mere med end du lige får brug for. Ha’ alt flydende pakket i plastposer. Det er ikke rart for hverken ejer eller andre, hvis noget løber ud i bagagevognen. Og din taske ligger også af og til nederst.
NB! Mange mennesker har en høj sensitivitet overfor dufte og parfumer. Lad os gøre det så nemt som muligt at være sammen ved at anvende neutrale/duftløse emner i den personlige hygiejne.
Lad hårtørrer og make-upblive hjemme. Du er dejlig, som du er! Og det vejer.
Brug hellere ”vægten” på en lille hovedpude. Det er luksus, men rigtig godt i længden.

Ørepropper.
Nogle snorker, gulvet knirker måske, når der gås på toilettet. Tag dem med, selv om du tror, du ikke får brug for dem.

Medbring evt. en lille maske til øjnene, som man får udleveret under flyrejser til at holde lys ude - der kan være grønne lygter i soverummene, som det er rart at vær fri for at kigge på.

Sol/indstråling er indimellem for meget. Vi går ofte med solen i ryggen, men særlig ansigtet er hele dagen udsat for lys. Kasket, tørklæde og solbriller kan være en god idé.

Vi medbringer en omsorgs-taske til nødhjælpssituationer. Omsorgs-tasken indeholder plastre, nødhjælps-salve, saks, sikkerhedsnåle, gaze, arnika-tinktur til brug ved slag, stød og forvridning samt støttebind og bandager mm. Du er velkommen til at benytte den, hvis du lige står og mangler noget.
Medbring selv Compeed, plastre og stødabsorberende vat til at modstå vabler eller det, som du oplever virker bedst for dig.

g. Plastposer mm.: Det er vores erfaring, at det sparer på plastpose-forbruget, at man selv skal medbringe dem. Ha’ små letvægtsplastposer med, så du altid har til forskellige situationer - i din rygsæk. F.eks. til skrald og papir fra dags-etapen.
Regn selv ud, hvor mange plastposer, der skal bruges til madpakken. Den, du har din madboks i, kan genbruges mange gange. Den til grøntsagerne vil du ønske at skifte ca. hver anden dag.
En halv snes plast-tandstikkere er fast inventar på turen for de fleste.
Og så er der lige kop og spise-ske/gaffel.
Koppen skal du bruge, når/hvis du vil have varm te om morgenen, om eftermiddagen eller om aftenen. Skeen/gaflen til at spise solris med til frokost.

h. Bøger
– De flestes erfaring er, at lekture bringes ulæst tilbage. Man er optaget af andet og vigtigere. Vi medbringer en artikelmappe, som kan bruges til egen læsning eller til oplæsning. 

i. Stave. En del ønsker at gå med stave. De bedste er dem, som passer til din højde, som ikke kan indstilles, og som har ”handsker” på. Prøv det, hvis du ikke har afprøvet det tidligere. Det er en god måde at forbrænde ekstra kalorier på, hvis det har betydning for dig.
Samtidig skal det siges, at mange har indset, at turen ikke er en stavgangs-tur, hvor det handler om at komme hurtigt af sted. Det er snarere en dvæle-tur, hvor det handler om at nulstille og nyde.
Og dét – siger mange – er nemmere uden stave. Nu har du oplysningen og kan selv vurdere.

14. Tjek-liste

Tur-rygsæk A

Trøje el. andet
Regnslag og regnbukser
Sidde/ligge-underlag – evt. strop til at holde det fast uden på rygsækken
Vandflaske
Frokostgrej (madboks – spiseredskab - plastposer)
Tekop
Rutebeskrivelser + kort + plastlomme
Tandstikker/tandtråd
Kasket/hue/pandebånd/tørklæde/handsker
Solbriller
Kamera
 
Blød taske B – (NB: hverken hjul eller rygsæk!)
Toiletpose
Kam/børste
Shampoo (kan udelades)
Tandbørste/tandpasta (kan udelades – eller tænk på at lægge en ¾ tømt tube til side i forår/sommer) Sæbe – uparfumeret (kan udelades)
Deodorant – uparfumeret
Lotion/creme – uparfumeret
Ørepropper/mørklægningsmaske
Nål/sytråd - til evt. vabler
Fodcreme - uparfumeret
Plastre
Negleklipper/fil
Håndklæde
Engangs-karklud - til at stå op på som bademåtte
Badetøfler
Klare letvægts-plastposer (til pakning og andet)

(Et af nedenstående sæt tøj + fodtøj har du på – så de vejes ikke med!)
Ski-undertøj – det kan være koldt om natten
Fleecetrøje/varm trøje
Vandresandaler
Vandrestøvler
3 par sokker + et par meget tykke til evt. kolde fødder, som gerne vil puttes
Vindjakke
3-4 par underbenklæder
3 bh’er/undertrøjer
3 bluser/skjorter
3 par lange benklæder/shorts/nederdel/leggings 
Skriveredskab/papir/dagbog
Lille letvægts-lommelygte – på små knap-batterier – fås som nøgleringe

Taske C:
Sovepose
Liggeunderlag
Termounderlag
Lagen
Hovedpude
Listefutter (tykke, varme sokker til evt. at sove med el. kinasko)
Nattøj

Navneskilte/navnebændler - på tasken – på hylsteret – og på din rygsæk
Overvægt
Her er en liste med – nogle vil synes humoristiske - tip til at nedbringe den samlede vægt, når du en af de sidste dage finder ud af, at du stadig har to-tre kilo for meget med.
1. Tjek vægten på dine tasker uden noget i – der er meget forskel på, om tasken i sig selv vejer
    500 g eller 1,5 kg. Der er ingen grund til, at den vejer mere end 500 g.
2. Er dine plast/pakkeposer letvægts?
3. Hvor meget vejer dine badetøfler? Over 150g er for tungt.
4. Hvor tynde er dine plastic-charteks? Skift til de tyndeste.
5. 10 stk. tandstikkere af plast er rigeligt til hele turen – lad pakken blive hjemme.
6. Kam eller børste – den sidste fås i ministørrelse.
7. Shampoo er overflødigt – håret har godt af at undvære det i et stykke tid.
8. Sæbe – nøjes med et lille bitte stykke og ingen æske – mange kan klare sig med at gnide huden    
     under armene.
9. Tandpasta - kan udelades – vand og børstning gør et glimrende arbejde.
10. Fleecehåndklæde er meget let – frotté vejer voldsomt, især hvis der er ophobet kalk i stoffet.
11. Kan dit nattøj være lettere – kan ski-undertøj bruges som nattøj?
12. Skift til letvægts-blyant.
13. Skær ned på dagbogs-papiret.
14. Vejer din almindelige pengepung flere hundrede gram? Find en lille nylonsag.
15. Drop kosttilskud – du får rigelig næring i solskinsmaden.
16. Fjern betrækket fra evt. pude.
17. Har der sneget sig en bog med? Du får ganske givet ikke brug for den.
18. Har der sneget sig en hårtørrer med eller en shaver med? Nej vel – det er for skørt – vi andre ser   
      også sjove ud.
19. Og make-up’en?? Nej, godt ord igen - den har du udeladt.
20. Hvad kan vi så finde på…..? Smykker..? nej – det bruger vi vist slet ikke her.
21. Har du flere fleecetrøjer? Den ene lettere end den anden? – og de varmer sikkert lige godt.
      Vælg den letteste.
22. På samme måde med dine benklæder – der kan være mere end 500 g forskel, fordi nogle er
       udstyret med et hav af lynlåse og knapper.
23. Hvis du efter denne gennemgang har noget med, som jeg ikke har nævnt i listen, så overvej,
       hvor nødvendigt det er.
God fornøjelse med øvelsen J


15. Overnatningen/opholdet på skoler
Der overnattes som tidligere nævnt på folkeskoler, friskoler og i et par SFO’er.
Skolernes imødekommenhed skyldes vandringens koncept, hvor vi inviterer skoleklasser med på én-dags-etaper for at vise børnene, hvor sejt det er at gå langt på sund mad.

De fysiske rammer
skifter fra dag til dag. Skoler i Danmark er mere forskellige, end man skulle tro, og det er i sig selv en spændende opdagelse.
Der kan være meget plads og nogenlunde rent. Og der kan være mindre plads og ikke helt så rent. Nogle steder indretter vi os, som vi har lyst til - enkelte steder har brandmyndighedernes krav afgjort hvor og hvordan.
Vi har ofte en gymnastiksal at sove i - andre gange klasseværelser. De fleste skoler har mange toiletter – dog er der enkelte steder, hvor vi venter på vores tur. Vi kan have ét toilet om natten, og om morgenen er der flere henne ad en lang gang.
Brusere er et kapitel for sig. Afkalkning er en sag, som vi ofte overvejer at lære pedellerne lidt om. For slet ikke at tale om indstillingen af de computerstyrede varme vand….! Det skifter heldigvis – humor og grin klarer meget! Der er renoveret betydeligt, siden Fod på Livet startede i 2003 – vi har byttet til bedre skoler - og vi kommer de fleste steder til ok lokaler.

Vi kan som regel komme ind på skolerne fra kl. 16.00. Når alt går efter planen, vil køk-holdet orientere de først ankomne deltagere om, hvor på skolen vi skal være, om toiletter og bademuligheder, alarmer mm.
Herfra går informationen videre til de næst ankomne deltagere og gruppen.
 
Køk-holdet har som regel egne rum at sove i, da de står op en time før deltagerne og somme tider har brug for at lægge sig inden kl. 22.00 - eller for at arbejde sent.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det var nok svar på de fleste af dine spørgsmål.
Ring, hvis du har flere eller gode ideer, som vi andre kan have glæde af.

Vi ses på en træningstur!

Kærlig hilsen

Køk-holdet 2012 og Birthe Straarup – 46 43 70 28 / 20 84 99 91